Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Dobro došao sveti Šimune

28.09.2014.

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić predao je 21.09.2014. na velikoj svečanosti u Jastrebarskom vladiki križevačkom Nikoli Kekiću relikviju svetog Šimuna

Već dugo se na Strossmayerovom trgu u centru grada nije okupilo toliko ljudi kao što je to bilo jučer na svečanoj primopredaji moći svetog Šimuna koju je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predao Nikoli Kekiću vladiki križevačkom za crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom.

Pored velikog broja vjernika i hodočasnika, članova Kulturno umjetničkih udruga iz našega grada, Zadra i Žumberka, vatrogasaca, u Jastrebarsko su za ovu priliku došli i papinski apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, don Josip Lenkić kancelar zadarske nadbiskupije i čuvar svetišta svetog Šimuna u Zadru, Radovan Dunatov pročelnik za kulturu grada Zadra, Neven Žarković, član reda Sv. Jurja i izaslanik njegove ekselencije nadvojvode Karla Habzburškog, Katedralni zbor iz Zadra, Križevaca i Zagreba, veliki broj svećenika rimokatoličkog i grkokatoličkog obreda, među kojima i jaskanski župnik prečasni Stjepan Rožanković i o. Milan Stipić župnik župe Preobraženja Gospodnjeg.

Sve njih prvi je pozdravio i zahvalio na dolasku u naš grad jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Ovo je događaj od iznimne važnosti za naš grad, rekao je Novosel, te zahvalio Zadru i nadbiskupiji na ovom neprocjenjivom daru. Ovo je početak nove suradnje u duhovnom i kulturnom smislu, ali i veliki razlog za ponovno vraćanje u Jastrebarsko, dodao je na kraju svog pozdravnog govora gradonačelnik Novosel.

I zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić kojemu je ovo prvi dolazak u Jastrebarsko, bio je radostan ovakvim svečanim dočekom. Zahvalio je gradu i gradonačelniku što su prepoznali značenje ovoga čina.

Kada nam je križevački vladika Nikola Kekić uputio zamolbu za darovanje relikivije svetog Šimuna, nismo dvojili, i evo, moći ovog velikog sveca donijeli smo u Jastrebarsko kao dar crkvi Preobraženja Gospodnjeg, istako je mons. Puljić.

Potom je generalni vikar zadarske nadbiskupije Josip Lenkić pročitao povelju koja se daruje uz relikviju. Moći svetog Šimuna nošene na rukama vladike Kekića krenule su potom u veličanstvenoj povorci ulicama Jaske do grkokatoličke crkve u Radničkoj ulici.

Tamo je povorku dočekao apostolski nuncij mons. Alessandro d ’Errico, a zatim je u prepunoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg svečanu liturgiju predvodio biskup Kekić, koji je na kraju zahvalio zadarskoj nadbiskupiji i mons. Puljiću na ovom velikom daru, i pozvao sve vjernike da dođu na susret sa svetim Šimunom u ovu crkvu, koja od jučer ima novi oltar na kojem su smještene moći ovog sveca.

Nakon pohrane moći apostolski nuncij mons. Alessandro d’Errico blagoslovio je svu prisutnu djecu. Vjernici i hodočasnici koji su prisustvovali ovoj velikoj svečanosti odmah su iskoristili priliku da se poklone svetom Šimunu, a po završetku svečanosti Katedralni zbor sv. Stošije iz Zadra održao je prigodni koncert sa sakralnim napjevima iz grkokatoličke i glagoljaške baštine.

Treba na kraju reći da se već osam stoljeća neraspadnuto tijelo Sv. Šimuna čuva u gradu Zadru, gdje je stigao na dosita neobičan način. Naime, u 6. stoljeću nakon upada nekršćanskih osvajača u Svetu zemlju, tijelo sv. Šimuna preneseno je u Carigrad. U kasnijim vjekovima kada je i sam Carigrad bio napadan i osvajan, europski su vladari nastojali izvući iz grada vrijedne relikvije. Tako su 1203. godine Venecijanci uzeli tijelo Sv. Šimuna kako bi ga prenijeli u Veneciju. Olujno nevrijeme kod Zadra zaustavilo je njihov povratak te je tijelo ostalo u Zadru, gdje se kao dragocjena i jedinstvena relikvija do danas čuva. U 14. stoljeću moći su postavljene u srebrno – pozlaćenu škrinju koju je dala izraditi hrvatsko – ugarska kraljica Jelisava Kotromanović. Za izradu škrinje darovala je 250 kg srebra i zlata. Pored svoje umjetničke vrijednosti škrinja Sv. Šimuna ima i prvorazredno značenje za hrvatsku i europsku povijest. Svojim monumentalnim dimenzijama je jedinstveni srednjovjekovni zlatarski rad u Europi, te je pod zaštitom UNESCO-a.

Od jučer djelić ove relikvije svetog Šimuna čuva i naš grad, a ne treba sumnjati da će ga narednih dana, mjeseci i godina posjećivati brojni vjernici i hodočasnici, što će Jastrebarskom, ali i cijelom jaskanskom kraju dati novu duhovnu dimenziju. Jaska prednjači po mnogo čemu, rekao je jučer biskup Kekić, a od sada će biti poznata i po relikviji svetog Šimuna.

Sveti Šimun u Jaski
Slika: Sveti Šimun u Jaski

Sveti Šimun u Jaski
Slika: Sveti Šimun u Jaski

Sveti Šimun u Jaski
Slika: Sveti Šimun u Jaski

Sveti Šimun u Jaski
Slika: Sveti Šimun u Jaski

Sveti Šimun u Jaski
Slika: Sveti Šimun u Jaski

Preuzeto s portala jaska.com.hr


Ostale novosti pročitajte ovdje