Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - LISTOPAD

1Sveta Terezija od Djeteta Isusa
1Sveti Bavo iz Genta
1Sveti Grgur Prosvjetitelj
1Službenica Božja Suzanne Aubert
2Sveti anđeli čuvari
2Blaženi Jan Beyzym
2Službenica Božja Ana Marija Marović
3Blaženi Columba Marmion
3Sveta Teodora Guérin
3Sveti Dionizije Aeropagit
4Sveti Franjo Asiški
4Sveti Amon pustinjak
4Sveti Petronije Bolonjski
5Sveti Placid i Mavro
5Sveta Faustina Kowalska
5Blaženi Bartolo Longo
6Sveti Bruno
6Sveti Adalbero
6Sveta Marija Franciska od Pet Rana
7Blažena Djevica Marija od Krunice
7Blažena Chiara "Luce" Badano
7Sveti Srđ i Bah
7Sveta Justina Padovanska
8Sveti starac Šimun
8Sveti Marko papa
8Službenica Božja Marica Stanković
9Sveti Ivan Leonardi
9Sveti Dionizije Pariški
9Sveti Abraham, patrijarh
10Sveti Franjo Borgia
10Sveti Luis Bertrán
10Sveti Baruh
11Sveti Ivan XXIII.
11Sveti Daniele Comboni
11Sveti Canice
12Sveti Serafin
12Sveti Maksimilijan Celjski
12Sveti Radim Gaudencije
12Blaženi Carlo Acutis
13Sveti Eduard
13Sveti Koloman
13Blaženi Honorat Koźmiński
14Sveti Kalist I.
14Blaženi Roman Lisko
14Sveta Paraskeva (Petka)
15Sveta Terezija Avilska
15Blažena Marija Poussepin
15Blaženi Michał Sopoćko
16Sveta Hedviga
16Sveta Margareta Marija Alacoque
16Sveti Gal Irski
16Sveta Marguerite d’Youville
17Sveti Ignacije Antiohijski
17Blaženi Contardo Ferrini
17Sveti Richard Gwyn
18Sveti Luka
18Sveti Justus iz Beauvaisa
18Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński
19Sveti Pavao od Križa
19Sveti Ivan de Brébeuf i sjevernoamerički mučenici
19Sveti Petar iz Alcántare
20Sveti Vendelin
20Sveta Marija Bertilla Boscardin
20Blaženi Jerzy Popiełuszko
21Sveta Uršula
21Sveti Hilarion iz Gaze
21Sveti Gašpar del Bufalo
22Sveti Ivan Pavao II.
22Sveta Marija Saloma
22Sveti Abercije
23Sveti Ivan Kapistran
23Sveti Ignacije Carigradski
23Sveti Józef Bilczewski
24Sveti Antun Marija Claret
24Sveti Luigi Guanella
24Blažena Maria Tuçi
25Blažena Katarina Kotromanić
25Sveti Krizant i Darija
25Sveta Tabita
26Sveti Demetrije Srijemski
26Blaženi Bonaventura iz Potenze
26Blaženi José Gregorio Hernández
27Sveti Frumencije
27Sveti Abraham Pustinjak
27Sveti Evarist papa
28Sveti Šimun i Juda Tadej
28Sveti Joaquín Royo Pérez i kineski mučenici
28Blaženi Petrus Donders
29Sveti Narcis Jeruzalemski
29Sveti Gaetano Errico
29Sveta Ermelinda
30Sveti Marcel iz Tangera
30Sveti Angelo iz Acrija
30Blaženi Zoltán Meszlényi
31Sveti Alfons Rodriguez
31Sveti Wolfgang
31Blažena Irene Stefani

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Luka

Sveti Luka

Sveti Luka

Danas s radošću slavimo svetog Luku evanđelista. Rodio se u Antiohiji (rimska pokrajina Sirija, danas Antakya, južna Turska) oko 10. godine. Podrijetlom Grk, iz poganske obitelji, zanimanjem liječnik, jedan je od prvih obraćenika na kršćanstvo. Bio je bliski suradnik, pratilac i učenik apostola Pavla, kojeg je susreo u Troadi (poluotok Biga, danas sjeverozapadna Anatolija u Turskoj), zajedno s njim je putovao i posvuda širio radosnu vijest, doživio mnoge opasnosti, među njima i brodolom. Pratio je svetog Pavla na njegovu putovanju u Rim te nam je o tome u Djelima apostolskim ostavio dragocjen putni dnevnik. S apostolom naroda bio je i za vrijeme njegova prvoga rimskoga tamnovanja, a isto tako i za drugoga, kad su ga svi ostavili. Apostol sa žalošću piše Timoteju: "Jedini je Luka sa mnom" (2 Tim 4, 11). Pisac je Evanđelja po Luki, zasnovanog na Pavlovom učenju i pisanju, na razgovorima s prvim kršćanima (među njima sa svetim Jakovom) i na vlastitim iskustvima. On sam u predgovoru svoga Evanđelja piše ovako: "Budući da su mnogi pokušali srediti pripovijedanje o događajima što su se dogodili među nama, kako su nam ih predali oni koji su od početka bili očevici i sluge Riječi, učini se i meni dobro, pošto sam ih pomno ispitao sve od početka, da ti ih napišem po redu, preuzvišeni Teofile, da se osvjedočiš o sigurnosti nauka kojeg si primio" (Lk 1, 1-4).

Luka je marijanski i ženski evanđelist, izvjestitelj o Gabrijelovom navještenju i pohodu Elizabeti, on je Mariji njezinim Magnificatom podigao najljepši mogući spomenik, on je nježni kroničar Kristovog rođenja, on je onaj koji pokazuje djetešce u jaslama te opisuje pastire i anđele koji naviještaju radost. Lukin Isus je milosrdni i ljubazni Spasitelj, koji se milostivo zauzima za ljude siromahe, za grešnike i za sve bijednike na svijetu. Majstor prispodoba, jednako je umješan u opisima silaska Riječi na zemlju, kao i njezinog uzašašća na nebo i povratka Očevu prijestolju. Najplodniji autor Novog zavjeta, u Djelima apostolskim, također izvorno pisanima grčkim koine-jezikom, opisao je povijest rane Crkve: božansko Spasiteljevo uzašašće na nebo, silazak Duha nad apostole u obliku ognjenih jezika, kamenovanje Stjepana, obraćenje Pavla, njegov poziv i njegov prijelaz od slova k duhu, njegove tamnice, udarce, bičeve, razne zamke što su mu ih postavili pogani, njegovo putovanje iz Jeruzalema u Rim, njegove napore na moru, njegove patnje, pogibelji, stradanje, brodolome. Luka nije samo očevidac svega toga već i istinski sudionik. Prema legendama, propovijedao je u Dalmaciji, Italiji i Galiji, a po povratku na Istok podnio je mučeničku smrt u Beociji (Grčka) oko godine 90. (po nekima u 74. godini života, po nekima u 84.).

Legenda govori o njemu i kao slikaru, a bizantska srednjovjekovna ikonografija smatrala ga je autorom prototipova Krista i Bogorodice. Obično se prikazuje s volom ili s krilatim teletom. Zaštitnik je liječnika, kirurga, slikara, kipara, umjetnika, bilježnika, neženja, knjigoveža, pivara, mesara, staklara, zlatara, čipkara te brojnih naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Travno, Lipovac kod Nijemaca, Osijek-Josipovac, Lukač, Kalinovac, Novska, Rukavac kod Matulja, Rijeka-Sveta Katarina, Kolan na Pagu, Ždrelac na Pašmanu, Škabrnja, Otok, Podbablje, Dubrava kod Omiša, Kučiće kod Omiša, Trnbusi kod Omiša, Štikovo kod Vrlike, Kaštel Sućurac, Split-Kocunar, Kučine kod Solina, Poljica kod Marine, Jajce-franjevački samostan, Sarajevo-Novi Grad, Mostar-Ilići).

Sveti Luka

Slika: Sveti Luka

Sveti Luka

Slika: Sveti Luka

Sveti Luka

Slika: Sveti Luka

Sveti Luka

Slika: Sveti Luka

Sveti Luka

Slika: Sveti Luka

Sveti Luka

Slika: Sveti Luka

Svetac dana - Sveti Justus iz Beauvaisa

Sveti Justus iz Beauvaisa

Sveti Justus iz Beauvaisa

Sveti Justus (Juste, Giusto, Justo), francuski mučenik iz III. stoljeća, rođen je 278. u Auxerreu (departman Yonne, Bourgogne). Legende o njegovom životu često se miješaju s legendama o drugim svecima, posebno s legendom o svetom Justinu iz Pariza. Prema predaji, devetogodišnji Justus, sin Justina i Felicissime, putovao je u Amiens (Pikardija) s ocem koji je u tom gradu želio svojeg brata Justiniana otkupiti iz ropstva. To mu je uspjelo, ali netko je o tom činu dojavio rimskom namjesniku Rictiovarusu, zloglasnom progonitelju kršćana. Događalo se to u vrijeme Dioklecijanovih progona. Vojnici su krenuli u potjeru za Justusom, njegovim ocem i stricem. Stigli su ih kod grada Beauvaisa (departman Oise, Pikardija). Dvojica odraslih uspjeli su se sakriti u jednoj špilji, ali Justus je uhvaćen. Upitali su ga o njegovoj vjeri, a on je izjavio da je kršćanin. Nije htio odati očevo i stričevo sklonište pa su mu odrubili glavu. Dogodilo se to godine 287.

Legenda govori da je dječak zatim rukama podigao odrezanu glavu i uspravio se pred ustrašenim vojnicima koji su pobjegli glavom bez obzira. Otac i stric pokopali su Justusovo tijelo, a glavu odnijeli dječakovoj majci. Prema pučkim predajama bezglavi dječak nastavio je propovijedati evanđelje i obraćati pogane. Po njemu je nazvano naselje Saint-Just-en-Chaussée u Pikardiji, smješteno između Beauvaisa i Senlisa, na mjestu Justusove smrti. Relikvije svetog Justusa počivaju u pariškoj katedrali i u nizozemskom gradu Zutphenu (Gelderland), a štuju ga naročito u Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj i Engleskoj.

Sveti Justus iz Beauvaisa

Slika: Sveti Justus iz Beauvaisa

Sveti Justus iz Beauvaisa

Slika: Sveti Justus iz Beauvaisa

Sveti Justus iz Beauvaisa

Slika: Sveti Justus iz Beauvaisa

Sveti Justus iz Beauvaisa

Slika: Sveti Justus iz Beauvaisa

Svetac dana - Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński, poljski biskup i mučenik, rođen je 1. studenog 1822. u Vojutinu (Volinska oblast, sjeverozapadna Ukrajina) u plemićkoj obitelji, kao sedmo od jedanaestero djece Gerarda Felińskog i Ewe Wendorff. U ranoj mladosti ostao je bez roditelja (otac je umro 1833, a majka 1838. prognana u Sibir). Studirao je od 1840. do 1844. matematiku na moskovskom sveučilištu, a od 1847. književnost na pariškoj Sorbonni i na College de France. Tamo je upoznao istaknute poljske izbjeglice i sprijateljio se s njima. Među njima su bili i velikani poljske književnosti Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki i Józef Bohdan Zaleski, pukovnik Władysław Zamoyski i knez Adam Jerzy Czartoryski. Nakon povratka sa studija u Poljsku, 1851, ušao je u sjemenište u Žitomiru (sjeverna Ukrajina). Studirao je na Rimokatoličkoj duhovnoj akademiji u Sankt Peterburgu, a za svećenika je zaređen 8. rujna 1855. Djelovao je od 1855. do 1857. kao vikar u peterburškoj dominikanskoj župi svete Katarine te kao profesor filozofije i duhovnik na peterburškoj Duhovnoj akademiji. U Sankt Peterburgu je osnovao 1856. sklonište za siromahe, a 1857. Kongregaciju franjevačkih sestara Marijine obitelji (Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi).

Papa Pio IX. imenovao ga je 6. siječnja 1862. varšavskim nadbiskupom i metropolitom. Varšava je tada proživljavala teške trenutke jer su četiri mjeseca prije toga ruske vlasti zatvorile sve crkve. Slijedeći upute Svete stolice novi je nadbiskup ponovno 13. veljače 1862. posvetio katedralu, a 16. veljače otvorio sve varšavske crkve. Za 16 mjeseci, koliko je bio na čelu nadbiskupije, posvetio se vjerskoj i moralnoj obnovi naroda. Naročito je ojačao zajedništvo poljskih biskupa s rimskim papom te je pred ruskim vlastima hrabro štitio slobode Crkve. Zbog toga je 14. lipnja 1863. deportiran u Rusiju i prognan na 20 godina u grad Jaroslavlj, oko 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve. U zatočeništvu je pomagao nevoljnicima, a posebno svećenicima pa su ga zvali „sveti poljski biskup“. Uspio je tamo ustrojiti i novu katoličku župu. Nakon pregovora Svete stolice i Rusije Zygmunt je 1883. oslobođen. Papa Leon XIII. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom rodnog mjesta svetog Pavla, Tarza (Tarsus, pokrajina Mersin, južna Turska). Posljednjih 12 godina života boravio je i djelovao među ukrajinskim i poljskim seljacima u Dźwiniaczki (Galicija, Ternopilska oblast, jugozapadna Ukrajina), gdje je sagradio crkvu, prvu školu i samostan za Franjevačke sestre Marijine obitelji. Bio je i kapelan na tamošnjem dvoru grofice Helene Koziebrodzke. Preminuo je 17. rujna 1895. u Krakovu. Od 14. travnja 1921. njegove relikvije počivaju u varšavskoj katedralnoj bazilici svetog Ivana Krstitelja. Blaženim ga je u Krakovu proglasio 18. VIII. 2002. njegov veliki zemljak, papa Ivan Pavao II, a svetim u Rimu 11. listopada 2009. papa Benedikt XVI. Njegove Franjevačke sestre Marijine obitelji i danas uspješno djeluju u Poljskoj, u mnogim europskim zemljama i u Brazilu.

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Slika: Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Slika: Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Slika: Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Slika: Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Slika: Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Slika: Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Slika: Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani