Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Uskrsna poruka kardinala Josipa Bozanića

18.04.2011. 14:20:30

Zagreb, HKR - "Uronjenost u Kristovo otajstvo zahtijeva od nas da se suočimo s ljudskim prosudbama, osudama i odlukama koje ranjavaju istinu i zanemaruju pravednost. No, upravo Kristov križ govori o neraskidivome savezu Boga s čovjekom i o proslavi u poniženju. U križu je nijekanje ljudske sebičnosti i laži, ali u križu živi i ljepota združenosti s nebom", piše zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u uskrsnoj poruci.

Razlažući vazmena otajstva, kardinal piše da je prepoznati Boga, prvi korak u hodu prema Uskrsu i zajedništvu u Kristu. "Kako bi se prepoznalo Boga potrebno je gledati očima srca i raspoloženjem djece koja su klicala Isusu i u kojima je Crkva vidjela sliku same sebe, vjernika koji od Boga mole svjetlo za hod prema Kalvariji na kojoj sve umire i sve ponovno biva uskrišeno".

U činu pranja nogu na Veliki četvrtak "Isus očituje svoje otajstvo: odlaže odjeću slave i uzima ruho ljudskosti; opasuje se ljubavlju, postaje slugom, da bismo mi - očišćeni njegovom riječju i ljubavlju - mogli biti za stolom Božanske gozbe… I na Veliki četvrtak primjećujemo proturječje u kojem živi kršćanska ljubav. Za istim stolom zajedništva našla se i neizreciva izdaja koja ne uzmiče čak niti pred blagim Isusovim pogledom i riječju prijatelj. No, Bog nam je darovao Euharistiju i zato da zajedništvom Kristova stola otklanjamo i ublažujemo mrak trpljenja, tamu savjesti i snagu zla".

"Noć Kristova uskrsnuća daruje svjetlo zapaljeno iskrom ljubavi koju Golgota nije mogla utrnuti. Svijet je obasjan novim sjajem a vjernicima su darovane oči vjere. Pred njima se, doduše, nalazi mnoštvo znakova smrti, ali one vide život te prepoznaju znakove nade i odjeke pjesme koja je Krista pratila na Cvjetnicu", piše kardinal.

Pripremajući se za dolazak Svetog Oca u Hrvatsku, za susret pod geslom Zajedno u Kristu "ne zaboravimo moliti za naše zajedništvo, čuvajmo ono od čega istinski živimo kao obitelji, kao Crkva i kao narod. Molimo Duha ljubavi i radosti da nam udijeli svoju snagu, da se ne bojimo svoje nemoći, nego da se oslanjamo i pouzdajemo u Božju svemoć. Tomu smo bili toliko puta svjedoci u našoj povijesti. Pozvani smo potvrditi to svjedočanstvo, a najljepša prigoda za to pruža nam se dolaskom na slavlja s Benediktom XVI. u Zagrebu, 4. i 5. lipnja 2011. godine", zaključuje uskrsnu poruku kardinal Bozanić.

Vezane vijesti
Pismo zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića roditeljima školaraca (07.06.2020. 15:49:00)
Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića (18.12.2014. 19:34:00)
Uskrsna poruka kardinala Josipa Bozanića (16.04.2014. 17:30:00)
Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića (20.12.2013. 09:21:00)
Poziv kardinala Bozanića na molitvu i post za mir u Siriji (05.09.2013. 17:09:00)
Izjava zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića povodom oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču (17.11.2012. 09:07:00)
Pismo kardinala Josipa Bozanića (03.06.2012.)
Uskrsna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića (06.04.2012. 20:55:00)


Ostale novosti pročitajte ovdje