Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SVIBANJ

1Sveti Josip Radnik
1Sveti Jeremija
2Sveti Atanazije
2Sveti José María Rubio y Peralta
3Sveti Filip i Jakov
3Sveti Stanisław Kazimierczyk
3Blaženi Edoardo Giuseppe Rosaz
4Sveti Florijan
4Blaženi Jean-Martin Moÿe
5Blaženi Nunzio Sulprizio
5Sveti Gotthard
6Blažena Caterina Troiani
6Blažena Anna Rosa Gattorno
7Sveti Dujam
7Blažena Gizela Ugarska
8Sveta Ruža Venerini
8Sveta Ida iz Nivellesa
9Sveti Kristofor
9Sveti Izaija
9Sveti Pahomije
10Uzašašće Gospodinovo (Spasovo)
10Blaženi Ivan Merz
10Gospa Trsatska
10Sveti Ivan de Ávila
11Sveti Franjo de Geronimo
11Sveti Ignacije iz Laconija
12Sveti Leopold Bogdan Mandić
12Sveti Pankracije
13Gospa Fatimska
13Sveti Andrija Hubert Fournet
14Sveti Matija
14Sveta Maria Domenica Mazzarello
15Sveti Izidor ratar
15Sveti Mihael Garicoïts
15Sveta Sofija
16Sveti Ivan Nepomuk
16Sveti Andrija Bobola
16Sveti Ubald
17Sveti Pascual Baylón
17Sveti Simon Stock
18Sveti Ivan I.
18Sveti Feliks iz Cantalicea
19Sveti Celestin V.
19Sveti Ivo Hélory
20Duhovi
20Sveti Bernardin Sienski
20Sveti Antonino Pierozzi
21Marija Majka Crkve
21Sveti Eugène de Mazenod
21Sveti Cristóbal Magallanes Jara
22Sveta Rita iz Cascije
22Sveta Julija s Korzike
23Sveti Ivan Krstitelj de' Rossi
23Sveti Ivo iz Chartresa
24Marija pomoćnica
24Sveti Vinko Lerinski
25Sveti Urban
25Sveti Beda Časni
26Sveti Filip Neri
26Sveta Marija Magdalena de' Pazzi
27Presveto Trojstvo
27Sveti Augustin Canterburyjski
27Sveti Grgur VII
28Sveti German Pariški
28Blažena Maria Bartolomea Bagnesi
29Sveta Uršula Ledóchowska
29Sveti Euzebije i Polion
30Sveta Ivana Orleanska
30Sveti Ferdinand III
31Tijelovo
31Pohod Blažene Djevice Marije
31Sveta Petronila

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Urban

Sveti Urban

Sveti Urban

Sveti Urban I, Rimljanin, sin Poncijana, bio je sedamnaesti papa, nasljednik pape Kalista I, a vladao je od 222. do 230, u vrijeme rimskog cara Aleksandra Severa. Car je bio tolerantan prema kršćanima pod utjecajem svoje majke Julije Mameje, koja je možda i sama bila kršćanka. Urbana se spominje po mnogobrojnim obraćenjima, a obratio je na kršćanstvo i Valerijana, kasnije supruga svete Cecilije, koju je prema nekim predajama također krstio. Pripisuje mu se i gradnja crkve svete Cecilije na mjestu kuće gdje je bila mučena. Borio se protiv Hipolitovog raskola, donio navodno odluku da sve bogoslužne posude (kaleži i plitice) moraju biti od srebra ili zlata te da svetu potvrdu može dijeliti samo biskup. Za svoje vladavine posvetio je osam biskupa, pet duhovnika i devet đakona. Umro je 23. svibnja i pokopan 25. svibnja u Pretestatovim katakombama.
Slaveći danas svetog Urbana, slavimo zapravo tri sveca toga imena. Osim pape Urbana djelovao je onih dana i sveti biskup Urban koji je umro mučeničkom smrću za vladavine cara Decija (249-251), a pokopan je u Kalistovim katakombama. Zbog istovjetnosti imena štovanje dva rimska Urbana spojilo se s vremenom u jedno i to na današnji dan. Kasnije im se pridružilo i štovanje još jednog svetog Urbana, biskupa iz francuskog grada Langresa, koji je živio u IV. stoljeću. U IX. stoljeću sjećanje na tri sveta Urbana, dva rimska i jednog francuskog, već se spojilo se u jedno, a vuče svoje korijene iz alzaških vinorodnih krajeva (Erstein). Tamo je osnovan samostan svetog Siksta i svete Cecilije, u kojem su se čuvale Urbanove relikvije. Potom se to štovanje raširilo na Francusku i Njemačku te na mađarske, hrvatske, slovenske, slovačke, češke i poljske krajeve, a uz njega se vežu mnoge predaje i legende. Svetog Urbana zazivaju protiv gromova, oluja, mraza, sparine, alkoholizma, nametnika, a slavi se u vinorodnim krajevima kao zaštitnik grožđa, vina, vinogradara, vinara, vinograda, bačvi i bačvara te mnogih naselja, župa, crkvi i kapela diljem Europe, svijeta i hrvatskih krajeva (Sveti Urban kod Štrigove, Gornja Reka kod Jastrebarskog, Plešivica kod Jastrebarskog, Palić kod Subotice).

Sveti Urban u našem gradu

Sveti Urban slavi se i u našem jaskanskom kraju, naročito u župi Plešivica. U Gornjoj Reki nalazi se kapela svetog Urbana, a podignuta je godine 1911. Blagoslovljena je 12. XI. 1911. za tadašnjeg upravitelja plešivičke župe Ljudevita Kežmana po kotarskom podarhiđakonu Stjepanu Niemčiću, župniku jaskanskom. Na farofskom tavanu u Plešivici nalazi se zastava "Bratovštine Svetog Urbana u Gornjoj Rieci, utemeljene 1902."

U prekrasnoj kapeli svetog Franje Ksaverskog na plešivičkom groblju jedan bočni oltar posvećen je svetom Urbanu. Postavljen je oko 1683, a pripada kasnomanirističkoj skupini oltara iz druge polovine 17. stoljeća. Na njegovoj atici očuvana je slika Blažene Djevice Marije s početka 18. stoljeća. Taj oltar je u ono vrijeme još nosio sliku i ime svetog Jurja, ali je 1887, nakon velike štete na vinogradima, naslikana slika zaštitnika vinove loze svetog Urbana, djelo jaskanskog franjevca laika Prokopa Golda, i postavljena na oltar koji od tada nosi njegovo ime. Tada su započela i velika proštenja nedjeljom iza blagdana svetog Urbana. Urbanovo se na Plešivici slavi i dan danas s velikom radošću pa pozivamo naše čitatelje da posjete Gornju Reku i Plešivicu te da se pridruže našim Plešivčancima u njihovom velikom slavlju.

Sveti Urban

Slika: Sveti Urban

Sveti Urban

Slika: Sveti Urban

Sveti Urban

Slika: Sveti Urban

Sveti Urban

Slika: Sveti Urban

Sveti Urban

Slika: Sveti Urban

Sveti Urban - kapela u Gornjoj Reki

Slika: Sveti Urban - kapela u Gornjoj Reki

Svetac dana - Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Današnji je sveti zaštitnik Beda Časni (latinski Beda Venerabilis, engleski Bede the Venerable), crkveni naučitelj, redovnik benediktinac i svestrani znanstvenik. Rodio se 672. ili 673. u blizini grada Sunderlanda, na sjeveroistoku Engleske. Kad mu je bilo tek 7 godina, roditelji su ga kao oblata, samostanskog kandidata, predali Benedictu Biscopu, opatu benediktinskih samostana svetog Petra i Pavla u Wearmouthu i Jarrowu. U tim samostanima proveo je cijeli život. U 19. godini postao je đakon, a u 30. svećenik. Zaredio ga je 702. biskup sveti John od Beverleyja. Marljiv i plodan pisac, stvarao je na latinskom, a znao je i grčki. U svojoj autobiografiji napisao je: „Od vremena kad sam postao svećenik pa sve do svoje 59. godine bavio sam se proučavanjem Svetoga pisma kako iz vlastite potrebe tako i za potrebe svojih“. Pritom misli na svoje benediktince koje je poučavao mnogim znanostima. U svojih 55 godina redovničkoga života rijetko kada se udaljio iz svoga samostana, a opet je za sobom ostavio veličanstven opus. Bio je pravo čudo svetosti i učenosti svoga vremena. Napisao je više od 60 knjiga. Sačuvalo se malo njegovih pjesama, ali njegovo stvaranje u prozi bilo je bogato i svestrano. Najprije je pisao propovijedi, biblijske komentare, pisma i rasprave o jezičnim pitanjima. U djelu „Računanje vremena“ uveo je i propagirao Dionizijevo brojenje godina od Kristova rođenja.
Najglasovitije je njegovo djelo „Crkvena povijest engleskoga naroda“ u 5 knjiga, od Cezarova iskrcavanja u Britaniji do godine 731. Događaji su osobito dokumentirani od 6. stoljeća dalje, gdje je ispričana povijest pokrštenja otoka s dolaskom rimskih misionara koje je poslao papa Grgur Veliki (594). Knjiga se ugodno čita i njome je Beda zaslužio ime „oca engleske povijesti“. U tijesnoj su vezi i njegova druga povijesna djela: „Povijest opata“, prva engleska samostanska kronika, „Život Cuthbertov“, u prozi i stihovima, i „O svetim mjestima“. Napisao je i gramatičke rasprave „O metrici“ i „O pravopisu“, zatim raspravu o prirodnim znanostima „O prirodi stvari“ i „Chronicon“, koja je bila model za mnoge srednjovjekovne kronike. Preminuo je 26. svibnja 735. u Jarrowu (Northumbria). Crkva ga je uvijek mnogo cijenila, a papa Leon XIII. proglasio ga je 1899. svetim i naučiteljem Crkve jer u crkvenoj povijesti zauzima izuzetno mjesto. Zaštitnik je predavača, lektora, pisaca, povjesničara te brojnih naselja, župa i crkava širom svijeta.

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Sveti Beda Časni

Slika: Sveti Beda Časni

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani