Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - KOLOVOZ

1Sveti Alfonz Liguori
1Sveti Petar Julijan Eymard
1Sveti Petar Faber
2Gospa od anđela
2Sveti Euzebije iz Vercellija
3Blaženi Augustin Kažotić
3Sveta Lidija iz Tijatire
4Sveti Ivan Marija Vianney
4Sveti Stjepan I
5Gospa Snježna
5Sveta Nona
6Preobraženje Gospodinovo
6Sveti Hormizda
6Sveti Kremet
7Sveti Siksto II, papa i mučenik
7Sveti Kajetan
8Sveti Dominik
8Sveti Cirijak Rimski
9Sveta Terezija Benedikta od Križa
9Sveti Emigdije
10Sveti Lovro, đakon i mučenik
10Blaženi Franciszek Drzewiecki
11Sveta Klara
11Blaženi John Henry Newman
11Sveta Filomena
12Blaženi Inocent XI.
12Blaženi Karl Leisner
13Sveti Kasijan
13Sveti Poncijan i Hipolit
13Blaženi Marko iz Aviana
13Sveta Radegunda
14Sveti Maksimilijan Kolbe
14Sveti Dominik Ibáñez de Erquicia i Franjo Shoyemon
15Velika Gospa
15Sveti Tarzicije
15Sveti Alfred iz Hildesheima
16Sveti Rok
16Sveti Stjepan kralj
17Sveti Hijacint
17Sveta Klara iz Montefalca
18Sveta Jelena Križarica
18Sveti Agapit
19Sveti Ivan Eudes
19Sveti Sebald
19Sveti Ljudevit Anžuvinac
20Sveti Bernard
20Sveta Maria de Mattias
21Sveti Pio X.
21Blaženi Aleksandar Haleški
22Blažena Djevica Marija Kraljica
22Sveti Simforijan iz Autuna
23Sveta Ruža Limska
23Sveti Filip Benizi
24Sveti Bartol
24Blaženi Miroslav Bulešić
25Sveti Ljudevit
25Sveti Josip Calasanz
26Sveti Aleksandar iz Bergama
26Sveta Marija od Propetog Isusa Baouardy
26Sveti Melkisedek
27Sveta Monika
27Sveta Emilija de Vialar
28Sveti Augustin
28Sveta María Micaela Desmaissières
28Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv
29Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja
29Sveta Sabina Rimska
30Sveta Margaret Ward
30Blaženi Alfredo Ildefonso Schuster
31Sveti Rajmund Nonat
31Sveti Josip iz Arimateje
31Gospa od Suza

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Bernard

Sveti Bernard

Sveti Bernard

Današnji sveti zaštitnik, Bernard iz Clairvauxa, rođen je kao plemićki sin 1090. u Fontaine-lès-Dijonu, u istočnoj Francuskoj. Nakon školovanja u Châtillon-sur-Seine, ušao je 1113. zajedno s 25 prijatelja i četvoricom braće u red cistercita, reformiranih benediktinaca, u opatiju Cîteaux, a uskoro mu se pridružio otac i još jedan brat. Osnovao je 1115. opatiju Clairvaux, u kojoj je ubrzo djelovalo 700 redovnika. Napisao je cistercitska pravila, reformirao red i najzaslužniji je za njegovo širenje (potaknuo je osnivanje 163 samostana po cijeloj Europi, a u vrijeme njegove smrti bilo ih je 343). Pokretač II. križarskog rata, borac protiv heretika i šizmatika, bio je duhovni vođa tadašnje Europe i savjetnik mnogih papa, vladara i biskupa.

Glavni predstavnik mističnog smjera u srednjovjekovnoj teologiji, veliki štovatelj Djevice Marije i glasoviti mariolog, bio je jedan od najvećih govornika kršćanskog Zapada (propovijedao je u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj), "Doctor mellifluus"“(slatkorječivi, medeni crkveni naučitelj”), i autor brojnih djela: zbirki propovijedi, pisama, teoloških, apologetskih i asketsko-mističnih rasprava. Preminuo je u opatiji Clairvaux (Ville-sous-la-Ferté, departman Aube), u sjeveroistočnoj Francuskoj, na današnji dan, 20. kolovoza 1153. Svetim ga je kao prvog cistercita proglasio 1174. papa Aleksandar III., a crkvenim naučiteljem 1830. papa Pio VIII. Zaštitnik je cistercita, Burgundije, pčela i pčelara, svjećara, voskara, Gibraltara, Cambridgea i katedrale u Speyeru. Posvećena su mu brojna naselja, učilišta, udruge, župe i crkve širom svijeta i u Hrvatskoj (Funtana u Istri). Njegovi cisterciti (njih oko 2800) uspješno djeluju i danas diljem svijeta, a od 1982. do 2010. djelovali su i u Hrvatskoj (do 2008. u Jastrebarskom, nakon toga u Generalskom Stolu). Sretan imendan želimo svim našim Bernardima!

Molitva sv. Bernarda

Spomeni se, o predobrostiva
Djevice Marijo,
kako se nije nikada čulo
da si ikoga zapustila
koji se k tebi u zaštitu utekao,
tvoju pomoć zatražio
i tvoj zagovor zaprosio.
Ovim pouzdanjem obodren,
utječem se i ja k tebi,
Djevice djevica.
K tebi, Majko, dolazim,
pred tobom eto stojim ja grešnik
i uzdišem.
Nemoj, Majko Riječi Božje,
prezreti mojih riječi,
nego ih milostivo poslušaj i usliši.

Amen.

Sveti Bernard

Slika: Sveti Bernard

Sveti Bernard

Slika: Sveti Bernard

Sveti Bernard

Slika: Sveti Bernard

Sveti Bernard

Slika: Sveti Bernard

Sveti Bernard

Slika: Sveti Bernard

Sveti Bernard

Slika: Sveti Bernard

Sveti Bernard-župna crkva u Funtani

Slika: Sveti Bernard-župna crkva u Funtani

Svetac dana - Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria Matilda de Mattias, talijanska redovnica, mističarka, utemeljiteljica kongregacije sestara Klanjateljica Krvi Kristove, rođena je 4. veljače 1805. u Vallecorsi (provincija Frosinone, Lazio, biskupija Gaeta), oko 90 kilometara jugoistočno od Rima, u uglednoj i pobožnoj obitelji, kao drugo od četvero djece Giovannija de Mattiasa i Ottavije de Angelis. Razgovori s ocem pobudili su u njoj veliku ljubav prema Isusu, Jaganjcu žrtvovanom za spasenje čovječanstva. Na prijelazu iz šesnaeste u sedamnaestu godinu počela je tražiti smisao vlastitog života i stekla povjerenje u Blaženu Djevicu, koju je molila „da joj podari svjetlo“. Doživjela je tada mističnu viziju koja je potpuno promijenila njezin život. To iskustvo postalo je njezinim izvorom, snagom i motivacijom i ponukalo je da diljem Italije pomaže svima upoznati nježnu ljubav nebeskog Oca, ljubav raspetog Isusa. Bila je uvjerena da promjena društva počinje promjenom srca svake osobe, a osoba se mijenja kad uspije shvatiti koliko je dragocjena u Božjim očima, kad shvati da je predmet tolike ljubavi. Isus je dao svoju krv da je otkupi! Da je ova preobrazba moguća i svima dostupna, Maria je iskusila već 1822, kad je imala 17 godina, za vrijeme jedne propovijedi koju je u okviru pučkih misija držao sveti Gaspare del Bufalo (1786-1837), osnivač družbe Misionara Krvi Kristove. Pod vodstvom Gaspareovog subrata i nasljednika, don Giovannija Merlinija, Maria je 4. ožujka 1834. u Acutu (provincija Frosinone, Lazio) utemeljila družbu sestara Klanjateljica Krvi Kristove (Suore Adoratrici del Sangue di Cristo, Adoratrices Sanguinis Christi). Biskup Agnanija Giuseppe Maria Lais pozvao je Mariju da otvori školu za djevojke. Ona se nije htjela ograničiti samo na školu, nego je u onim burnim i opasnim godinama okupljala majke i djevojke, podučavala ih vjeronauku, oduševljavala ih za Isusa i odgajala za istinski kršćanski život u svakodnevnom životu. Dolazili su je slušati i muškarci, a pastiri, prepušteni sami sebi, tražili su da ih poučava i nakon zalaska sunca. Od sramežljive i povučene djevojke Maria je postala navjestiteljica, koja je oduševljavala djevojke, odrasle, jednostavne i učene osobe, laike i svećenike. Marijina jedina želja bila je “da ni jedna kapljica Isusove božanske krvi ne bude izgubljena, da dostigne svakog grešnika i očisti ga, da svi, oprani u rijeci milosrđa, pronađu pravi put mira i zajedništva među ljudima”.

Njezina gorljivost privukla je mlade, s kojima je Maria de Mattias otvorila oko 70 zajednica, mnoge od njih u zapuštenim mjestima središnje Italije, ali i u inozemstvu. Na poziv pape Pija IX. otvorila je u Rimu Sirotište svetog Alojzija. Život Marije De Mattias pretvorio se u trajno nastojanje da ugodi Isusu, koji joj je zarobio srce već od mladosti i radosno zalaganje za spasenje bližnjega, te pomaganje da taj bližnji upozna tajne Božje ljubavi prema čovječanstvu. Nije štedjela napora, nije se zaustavljala pred suprotnostima, a uvijek je radila u dubokom zajedništvu s mjesnom i općom Crkvom. Maria Maria de Mattias preminula je u Rimu na današnji dan, 20. kolovoza 1866, a pokopana je na gradskom groblju Verano, po želji pape Pija X, koji je za nju izabrao grob i dao izraditi reljef. Njezine relikvije štuju se u rimskoj crkvi Predragocjene Krvi Kristove. Papa Pio XII. proglasio ju je 1. listopada 1950. blaženom, a papa Ivan Pavao II. 18. svibnja 2003. svetom. U vrijeme Marijine beatifikacije diljem svijeta djelovalo je više od 400 njezinih zajednica. Danas na svim kontinentima djeluje gotovo 2 tisuće Klanjateljica Krvi Kristove, u mnogim zemljama Europe, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Oceanije. Družba uspješno djeluje i u našim krajevima. Prve sestre Klanjateljice Krvi Kristove stigle su 1879. u Banja Luku, a od 1927. djeluju i u Hrvatskoj. Prvu zajednicu u Zagrebu osnovale su 1933. Danas su sve zajednice sestara Klanjateljica krvi Kristove u hrvatskim krajevima uključene u Regiju Zagreb, a sestre Regije Zagreb žive i djeluju u 36 zajednica na području Hrvatske (Bjelovar, Hrvatska Kostajnica, Ivanec, Karlovac, Kutina, Nova Gradiška, Okučani, Olib, Ražanac, Silba, Slavonski Brod, Sukošan, Vukovar, Vrsar, Zadar, Zagreb-Kaptol, Zagreb-Miramarska, Zagreb-Trešnjevka, Zagreb-Tuškanac, Zagreb-Podsused), Bosne i Hercegovine (Banja Luka-Biskupski ordinarijat, Banja Luka-Novi Nazaret, Bosanska Gradiška, Bihać, Glamoč, Kongora, Nova Topola, Sarajevo, Vidovice, Zenica), Austrije (Kufstein), Lihtenštajna (Schaan), Njemačke (München, Sindelfingen), Australije (Adelaide, Sydney) i Mozambika (Maputo), a nazočne su i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta.

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Sveta Maria de Mattias

Slika: Sveta Maria de Mattias

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani