Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - TRAVANJ

1Sveti Hugo
1Sveta Marija Egipatska
1Sveti Venancije
1Blaženi Karlo Austrijski
2Sveti Franjo Paolski
2Sveti Franjo Coll Guitart
2Sveti Dominik Tuoc
3Sveti Richard iz Chichestera
3Blaženi Piotr Edward Dańkowski
4Sveti Izidor Seviljski
4Blažena Aleta
5Sveti Vinko Ferrer
5Sveta Julijana iz Liègea
5Sveta Maria Crescentia Höss
6Sveti Celestin I.
6Blaženi Michele Rua
7Sveti Ivan de La Salle
7Sveti Hermann Joseph
8Sveti Albert Jeruzalemski
8Sveta Julija Billiart
8Blaženi August Czartoryski
9Sveta Marija Kleofina
9Blaženi Toma iz Tolentina
10Sveti Mihael de Sanctis
10Sveti Ezekijel
10Sveta Magdalena od Canosse
11Sveti Stanislav
11Sveta Gemma Galgani
11Blažena Elena Guerra
12Sveti Josip Moscati
12Sveti Zeno iz Verone
13Sveti Hermenegildo
13Sveti Martin I
14Cvjetnica
14Sveta Lidvina
14Sveta Terezija de Los Andes
15Sveti Benedikt Josip Labré
15Sveti Damjan De Veuster
16Sveta Bernardica Soubirous
16Blaženi Arcangelo Canetoli
17Sveta Kateri Tekakwitha
17Blažena Mariana od Isusa Navarro
17Blaženi Rudolf iz Berna
17Sveti Inocent iz Tortone
18Veliki četvrtak
18Blažena Marija od Utjelovljenja
18Blažena Marija Ana Blondin
19Veliki petak
19Sveti Leon IX.
19Sveti Ekspedit iz Melitene
20Velika subota
20Sveta Agneza iz Montepulciana
20Blaženi Simone Rinalducci
21Uskrs
21Sveti Anzelmo
21Sveti Román Adame Rosales
22Uskrsni ponedjeljak
22Sveti Konrad von Parzham
22Sveti Kajo I, papa
22Sveti Leonida
22Sveti Teodor Sikeot
23Sveti Juraj
23Sveti Adalbert Praški
23Blaženi Egidije Asiški
23Blažena Terezija Marija od Križa Manetti
24Sveti Fidelis
24Sveta Marija Eufrazija Pelletier
25Sveti Marko
25Sveti Petar od svetog Josipa Betancur
25Blaženi Benedikt XII
26Blaženi Jakov Zadranin
26Majka dobrog savjeta
26Sveti Pashazije Radbert
27Blažena Ozana Kotorska
27Sveta Zita
27Sveti Antim iz Nikomedije
28Bijela nedjelja
28Sveti Petar Chanel
28Sveti Ljudevit Montfortski
28Sveti Pavao Pham Khac Khoan
29Sveta Katarina Sijenska
29Sveti Petar Veronski
30Sveti Pio V.
30Sveti Josip Benedikt Cottolengo
30Blažena Paulina von Mallinckrodt

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Uskrs

Uskrs

Uskrs

Danas slavimo Uskrs, najveći kršćanski blagdan, dan uskrsnuća našeg Gospodina Isusa Krista. Prepustimo riječ evanđelistima svetom Mateju, svetom Marku i svetom Luki:
„Po suboti, u osvit prvog dana sedmice, dođe Marija Magdalena i ona druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres, jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi i odvali kamen i sjede na njega. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Kada dakle žene pogledaše, opaziše da je kamen od groba odvaljen; a bijaše vrlo velik.
Zatim anđeo reče ženama: "Znam, vi tražite Isusa Nazarećanina raspetoga. Zašto tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu kako reče! Dođite i vidite mjesto gdje je ležao. Sjetite se samo što vam je navijestio dok je još bio u Galileji, kad je govorio: Sin čovječji treba da bude predan u ruke grešnicima, da bude raspet i da treći dan uskrsne. Potecite žurno i javite njegovim učenicima, i Petru, da je ustao od mrtvih. I gle, on pred vama ide u Galileju, ondje ćete ga vidjeti, kako vam reče. Eto, rekoh vam."
A one se žene sjetiše riječi Isusovih, brzo otiđoše s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše da obavijeste njegove učenike. I gle, Isus im iziđe ususret govoreći "Zdravo!" One poletješe k njemu, obujmiše mu noge i ničice mu se pokloniše. Tada im Isus reče: "Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!"
Svojom prošlošću, ali i traženjem Gospodina u mraku, Marija Magdalena je slika cijelog grešnog čovječanstva i svake pojedine osobe koja traži Boga lutajući u tami ovoga svijeta. Za grob se ne navodi komu pripada, iako se zna da je Isusov, čime evanđelisti ističu kako je njegov grob simbol svih grobova. Skinuti kamen poručuje da su s isusovim uskrsnućem grobovi izgubili svoju kobnost. Više nema groba koji će ostati zapečaćen, nema tame koju svjetlost neće pobijediti ni grešnika kojem će biti uskraćeno pronaći svoga Spasitelja. Petar je tu stvarnost posvjedočio riječima: „Tko god u njega vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.“

Isusovom Uskrsnuću posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Zapruđe, Sesvetski Kraljevec kod Zagreba, Radatovići u Žumberku, Čepin, Kućan Marof kod Varaždina, Subotica).

Svim vjernim čitateljicama i čitateljima rubrike „Svetac dana“ od srca želimo SRETAN, RADOSTAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrs

Slika: Uskrs

Uskrsnuće Isusovo - župna crkva u Kućan Marofu

Slika: Uskrsnuće Isusovo - župna crkva u Kućan Marofu

Uskrsnuće Isusovo - župna crkva u Subotici

Slika: Uskrsnuće Isusovo - župna crkva u Subotici

Svetac dana - Sveti Anzelmo

Sveti Anzelmo

Sveti Anzelmo

Današnji sveti zaštitnik je Anzelmo Canterburyjski (Anselmus Cantuarensis), benediktinac, crkveni naučitelj, prvi veliki originalni filozof srednjega vijeka, „otac skolastike“. Rodio se 1033. u talijanskom gradu Aosti (tada Burgundija). Njegova majka Ermenberga bila je u srodstvu sa savojskim grofovima, a otac Gundulf bio je rodom iz Lombardije. S 15 godina želio se posvetiti svećeničkom pozivu, ali otac je to spriječio. U rodnom gradu živio je do 1056. Nakon majčine smrti došao je u sukob s ocem, napustio dom i tri godine lutao po Francuskoj. U normandijskom gradu Becu (Le Bec-Hellouin, departman Eure) živio je tada kao prior benediktinske opatije glasoviti znanstvenik Lanfranc, koji je kasnije postao nadbiskup u Canterburyju. Glas o njemu privukao je Anzelma u Bec, a Lanfranc je odmah uočio izvanredne Anzelmove sposobnosti i podučavao ga s velikim uspjehom. Godine 1060. Anzelmo je postao benediktinac, tri godine kasnije samostanski prior, a 1078. opat u Becu. Naslijedio je Lanfranca 1093. kao nadbiskup Canterburyja (Kent, jugoistočna Engleska). Borio se za crkvena prava protiv engleskih kraljeva i zbog toga je dvaput bio prognan. Žestoko se protivio robovlasništvu.
Proslavljeni filozof i teolog, zauzimao se za razumsko shvaćanje vjere. Po njemu, razumijevanju nije svrha proizvesti vjeru, jer ona je već tu, nego je svrha vjere da dođe do punog razumijevanja same sebe kao čina i sadržaja: „Vjerujem da bih razumio“ („Credo, ut intelligam“). Dao je poznati ontologijski dokaz za Boga iz pojma o Bogu kao „Onome od čega se ništa veće ne da misliti“ ili „Bog je najsavršenije biće, dakle i postoji“. U filozofiji je raspravljao o ispravnom shvaćanju pojmova istine, pravednosti i slobode. Plodan pisac, napisao je niz filozofskih i teoloških djela, većinom u obliku dijaloga, od kojih su najvažnija „Razgovor sa samim sobom“, „Zašto je Bog postao čovjekom“, „O istini“, „O slobodi volje“ i „O padu đavla“. Njegova pisma (više od 400) odražavaju mnoge probleme njegova vremena. On je jedan od tvoraca žive srednjovjekovne proze, gdje ritam slijedi tijek misli. Po svjedočenju suvremenika „najljubazniji čovjek svoga vremena“, posljednje tri godine života proveo je u miru i spokoju. Preminuo je u Canterburyju na današnji dan, 21. travnja 1109. Svetim ga je 1492. proglasio papa Aleksandar VI, a naučiteljem crkve („Doctor magnificus“, „veličanstveni doktor“) 1720. papa Klement XI.

Sveti Anzelmo

Slika: Sveti Anzelmo

Sveti Anzelmo

Slika: Sveti Anzelmo

Sveti Anzelmo

Slika: Sveti Anzelmo

Sveti Anzelmo

Slika: Sveti Anzelmo

Sveti Anzelmo

Slika: Sveti Anzelmo

Sveti Anzelmo

Slika: Sveti Anzelmo

Svetac dana - Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales, meksički svećenik i mučenik, rođen je 27. veljače 1859. u Teocalticheu (država Jalisco). Dijete siromašne obitelji, u djetinjstvu se nije redovito školovao. Studirao je teologiju u Gudalajari (Jalisco), a zaređen je za svećenika 30. studenog 1890. Ponizan i skroman duhovnik, djelovao je u mnogim župama, a zatim je postavljen za župnika u Nochistlánu (država Zacatecas). Veliki prijatelj siromaha, bolesnika i djece, štovatelj Blažene Djevice Marije, predavao je vjeronauk, održavao pučke misije, vodio duhovne vježbe i otvarao župne škole. Sagradio je mnoge kapele na području Nochistlána i utemeljio udrugu Kćeri Marijinih od noćnog klanjanja (Las Hijas de María y la Adoración Nocturna). Kad su meksičke vlasti na čelu s predsjednikom Plutarcom Elíasom Callesom započele progoniti Crkvu i katoličku vjeru, nastavio je djelovati u tajnosti, ponajviše u privatnim kućama i na osamljenim rančevima. Vodio je 18. travnja 1927. korizmene obrede na području Rancha Veladones. Netko od nazočnih vjernika prijavio ga je zloglasnom progonitelju katolika, pukovniku Quinonesu i velečasni Román uhićen je idućeg dana.

Zatvoren je najprije u gradu Mexticacánu (Jalisco), a zatim je pješke sproveden u župu Yahualica. Pukovnik Quinones pretvorio je tamošnji župni ured u svoj stožer. Velečasnog Romána držao je preko dana svezanog u dvorištu, a noću je mučenika zatvarao u mračnu izbu. Nije mu davao ni hrane ni vode. Neki vjernici ponudili su otkup za svećenikovu slobodu, a Quinones je zatražio 6 tisuća dolara. Uzeo je novac, a potom naredio da svećenika ubiju. Jedan od vojnika, Antonio Carillo Torres, odbio je pucati u velečasnog Romána pa su vojnici ustrijelili i njega. Mučenik za vjeru Kristovu, Román Adame Rosales, strijeljan je na današnji dan, 21. travnja 1927, na groblju u Yahualici (država Jalisco). Njegove relikvije kasnije su prenesene u Nochistlán. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 22. studenoga 1992, a svetim 21. svibnja 2000, zajedno s još 24 sveca i mučenika, žrtava progona meksičkih vlasti u razdoblju od 1926. do 1929, poznatom kao „Guerra Cristera“ ili „Cristiada“.

Sveti Román Adame Rosales

Slika: Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales

Slika: Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales

Slika: Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales

Slika: Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales

Slika: Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales

Slika: Sveti Román Adame Rosales

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani