Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - OŽUJAK

1Sveti Albin
1Sveti David Velški
1Blaženi Roger le Fort
2Sveta Janja Praška
2Sveti Simplicije
2Sveta Ángela de la Cruz Guerrero
3Sveta Kunigunda
3Blaženi Pierre-René Rogue
3Sveta Katharine Drexel
4Sveti Kazimir
4Blažena Placide Viel
4Sluga Božji Ante Antić
5Sveti Ivan Josip od Križa
5Sveti Lucije
6Sveta Koleta
6Sveti Fridolin
7Svete Perpetua i Felicita
7Sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog
7Blaženi José Olallo Valdés
8Sveti Ivan od Boga
8Blaženi Wincenty Kadłubek
9Sveta Franciska Rimska
9Sveta Katarina Bolonjska
9Sveti Cezarije iz Nazijanza
10Sveti Dominik Savio
10Sveti Makarije Jeruzalemski
10Sveti John Ogilvie
10Sveti mučenici iz Sebaste
11Sveti Eulogije iz Córdobe
11Sveti Konstantin Škotski
11Sluga Božji Franjo Kuharić
11Sveti Dominik Cam
12Sveti Maksimilijan
12Blažena Aniela Salawa
12Blaženi Dionizije, kartuzijanac
12Blaženi Jeronim Gherarducci
12Sveti Josip Zhang Dapeng
12Sveti Inocent I
13Sveta Eufrazija
13Sveti Nicefor Carigradski
13Sveti Leander Seviljski
14Sveta Matilda
14Blaženi Jakov iz Viterba
14Blaženi Giacomo Cusmano
15Sveta Lujza de Marillac
15Sveti Longin
15Sveti Zaharija papa
16Sveti Klement Marija Hofbauer
16Sveti Heribert
16Sveti Hilarije i Tacijan
17Sveti Patrik
17Sveti Jan Sarkander
17Sveta Gertruda iz Nivellesa
18Sveti Ćiril Jeruzalemski
18Sveti Salvador iz Horte
18Sluga Božji Vendelin Vošnjak
19Sveti Josip
19Blaženi Marcel Callo
19Sveti Cuthbert
20Sveti Vulfram
20Blaženi Hipolit Galantini
20Blaženi Mauricije Csák
21Sveta Benedetta Cambiagio Frassinello
21Sveti Serapion iz Thmuisa
22Blaženi Clemens August von Galen
22Sveti Nicholas Owen
23Sveti Turibije
23Sveti Josip Oriol
23Sveta Rebeka Libanonska
24Sveta Katarina Švedska
24Sveti Irenej Srijemski
24Sveti Óscar Romero
25Blagovijest
25Sveti Dizma
25Sveta Lucija Filippini
26Sveti Ludger
26Sveti Kastul Rimski
26Sveti Montan i Maksima
27Sveti Ivan Damašćanski
27Blaženi Francesco Faà di Bruno
28Cvjetnica
28Sveti Rupert
28Blažena Ivana Marija de Maillé
29Sveti Bertold
29Sveti Siksto III
30Sveti Leonardo Murialdo
30Sveti Ivan Klimak
30Sveti Zosim iz Siracuse
31Sveti Benjamin
31Sveti Amos
31Sveta Balbina

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveta Janja Praška

Sveta Janja Praška

Sveta Janja Praška

Danas slavimo svetu Janju ili Agnezu Prašku (češki Svatá Anežka Česká), srednjovjekovnu češku kraljevnu koja je svoj život posvetila dobročinstvima i širenju Radosne vijesti. Rodila se 20. siječnja 1211. u Pragu kao najmlađa kći češkog kralja Přemysla I. Otakara i kraljice Konstance, sestre mađarskog kralja Andrije II. Otac ju je još kao trogodišnju djevojčicu zaručio s Boleslavom, sinom šleskoga vojvode Henrika Bradatog. Hedviga, majka njezinoga zaručnika, povjerila je djevojčicu redovnicama cistercitkinjama u šleskom samostanu Trzebnica (Trebnitz), koje su joj omogućile kršćanski odgoj. Kad je njezin zaručnik smrtno stradao u lovu, šestogodišnju Janju vratili su u Prag. Otac ju je želio udati za nekog od moćnih europskih vladara, ali naišao je kod nje na odlučan otpor. Odrasla je i razvila se u snažnu osobu, a u srcu je osjetila želju da krene Kristovim putem. Kad je 1230. umro njezin otac, papa Grgur IX. oslobodio ju je svih mogućih ženidbenih obveza, a ona je svoje raskošne haljine zamijenila skromnom redovničkom odorom i nastanila se u jednog od najsiromašnijih praških četvrti.

Posvetila se brizi za siromahe, prognanike i bolesnike (među njima i gubavce) i zamolila svoga brata, kralja Vjenceslava, da u Pragu sagradi bolnicu, crkvu i samostan za franjevce. Franjevci su je povezali sa svetom Klarom, a Klara je tako zavoljela češku princezu da ju je nazivala „polovicom svoje duše“ i poslala joj kao podršku pet svojih redovnica. Redovito su razmjenjivale pisma, od kojih su neka i sačuvana. Janja je u Pragu osnovala prvi samostan klarisa, stupila u njega na Duhove 1234, postala njegovom poglavaricom i u njemu provela ostatak života. Uz franjevce i klarise u Pragu su niknule bolnice, sirotišta i svratišta, nastala je čitava gradska četvrt s tri crkve, a sveta Janja bila je duša tog izvanrednog apostolskog i socijalnog podviga. Pročula se i po svojim čudesnim ozdravljenjima, proročanstvima, vizijama i ekstazama. Franjevački pokret širio se iz Praga po cijeloj Češkoj i u Poljsku te su osnovani mnogi muški i ženski samostani. Kad je procvao dobro organizirani redovnički život, Janja se povukla u anonimnost i živjela povučeno. Preminula je u Pragu 6. ožujka 1282. Njezin grob ponovno je otkriven 1930. u staroj praškoj crkvi svetog Jakoba. Blaženom ju je proglasio 1874. papa Pio IX, a svetom 1989. papa Ivan Pavao II.

Sveta Janja Praška

Slika: Sveta Janja Praška

Sveta Janja Praška

Slika: Sveta Janja Praška

Sveta Janja Praška

Slika: Sveta Janja Praška

Sveta Janja Praška

Slika: Sveta Janja Praška

Sveta Klara i sveta Janja Praška

Slika: Sveta Klara i sveta Janja Praška

Svetac dana - Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Sveti Simplicije (Simplicius) I, rimski papa, vladao je Crkvom od 468. do 483. Sin građanina Kastina (Castinusa), rođen je u Tivoliju (Tiburu), 30 kilometara sjeveroistočno od Rima. Upravljao je Crkvom u teškom razdoblju. Za njegovog pontifikata, 476, propalo je Zapadno Rimsko Carstvo. U isto vrijeme Crkva na Istoku uznemiravana je posljedicama monofizitskog krivovjerja (negiranje ljudske prirode Isusa Krista), osobito u Aleksandriji i Antiohiji. Papa Simplicije, postojani branitelj odluka Kalcedonskog sabora, ustrajno se borio protiv hereze i oštro protestirao kod carigradskih vladara koji su krivovjerce podržavali. Podupirao je svoj narod u vrijeme barbarskih prodora u Italiju.

Papa Simplicije bio je pastoralno izuzetno aktivan. U Rimu je obnovio i posvetio četiri velike crkve (među njima i crkvu svete Bibijane mučenice), a u najvažnijim grobljanskim bazilikama postavio svećenike, koji su naizmjence obavljali bogoslužje. Tražio je od biskupa da discipliniraju kler i odredio pravila po kojima će se dijeliti crkveni milodari (četvrtina biskupu, četvrtina svećenicima, a dvije četvrtine hodočasnicima i siromasima). Za Simplicija je bilo važnije djelovanje svećenstva na pastoralnom, sakramentalnom polju, od pukog administrativnog upravljanja. Preminuo je u Rimu 10. ožujka 483, a pokopan je u vatikanskoj bazilici svetog Petra.

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Sveti Simplicije

Slika: Sveti Simplicije

Svetac dana - Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero, španjolska redovnica, utemeljiteljica Družbe sestara svetog Križa, rođena je 30. siječnja 1846. u glavnom gradu Andaluzije Sevilli kao María de los Ángeles Guerrero y González, jedna od četrnaestero djece siromašne i pobožne obitelji (samo je šestero njezine braće doživjelo punoljetnost). Njezin otac Francisco Guerrero radio je kao kuhar, a majka Josefa González kao pralja i švelja, u samostanu trinitaraca u Sevilli. S dvanaest godina morala je napustiti školu i počela raditi u tvornici cipela kako bi pomogla svojoj obitelji. U toj postolarskoj radionici radila je uz male prekide do 29. godine. Mnogo vremena provodila je u molitvi krunice. Njezina poslodavka Antonia Maldonado, vrlo pobožna žena, upoznala je Ángelu sa svojim duhovnikom Joséom Torresom Padillom, svećenikom s Kanarskih otoka na glasu svetosti, koji je u Ángelinoj šestnaestoj godini postao i njezin duhovni vođa i ispovjednik. On je shvatio da je djevojka stvorena za duhovni poziv. Ángela je 1865. pokušala stupiti u samostan bosonogih karmelićanki u Seviili, ali zbog zdravstvenih tegoba nije uspjela. Kad se oporavila, posvetila se brizi za žrtve kolere i siromahe. Stupila je 1868. u samostan Sestara milosrdnica u Sevilli, ali se ponovno razboljela pa se morala vratiti u roditeljski dom i u tvornicu cipela.

Uz blagoslov oca Padille počela je 1871. živjeti u vlastitom domu po redovničkim pravilima i svake godine obnavljala zavjete. Vodila je dnevnik i u njemu stvorila plan za osnivanje nove družbe, posvećene dobrotvornom radu, posebno djelovanju među siromasima. U svojoj viziji ugledala je 22. ožujka 1873. Krista na križu, a uz njega još jedan prazan križ. Shvatila je da je to njezin križ. Njezin moto je glasio: „Budi siromah sa siromahom da ga dovedeš Kristu“. Osnovala je 2. kolovoza 1875. redovničku Družbu sestara svetog Križa (Compañía de las Hermanas de la Cruz ili skraćeno Hermanas de la Cruz) i uzela redovničko ime Ángela de la Cruz (Ángela od Križa). Njezina kongregacija vodila je brigu o bolesnicima, siromasima, siročadi, beskućnicima i pronalazila za te nevoljnike hranu, lijekove i smještaj. Djelovanje družbe zasnivalo se isključivo na milostinji dobrih ljudi. U Sevilli su sestru Ángelu prozvali „Majkom siromaha“. Kad je njezina kongregacija započela radom, u njoj su djelovale samo majka Ángela i tri sestre, a do kraja njezinog života družba je imala 23 samostana. Danas družba broji oko 700 redovnica koje djeluju u Španjolskoj, Francuskoj i Argentini. Majka Ángela de la Cruz preminula je 2. ožujka 1932. u Sevilli, a njezino tijelo počiva u kapeli matične kuće Sestara svetog Križa u Sevilli. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Ángelu de la Cruz blaženom 5. studenoga 1982. u Sevilli, a svetom 4. svibnja 2003. u Madridu.

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Slika: Sveta Ángela de la Cruz Guerrero

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani