Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - LISTOPAD

1Sveta Terezija od Djeteta Isusa
1Sveti Bavo iz Genta
1Sveti Grgur Prosvjetitelj
2Sveti anđeli čuvari
2Blaženi Jan Beyzym
3Blaženi Columba Marmion
3Sveta Teodora Guérin
3Sveti Dionizije Aeropagit
4Sveti Franjo Asiški
4Sveti Amon pustinjak
5Sveti Placid i Mavro
5Sveta Faustina Kowalska
5Blaženi Bartolo Longo
6Sveti Bruno
6Sveti Adalbero
7Blažena Djevica Marija od Krunice
7Blažena Chiara "Luce" Badano
7Sveti Srđ i Bah
7Sveta Justina Padovanska
8Sveti starac Šimun
8Sveti Marko papa
8Službenica Božja Marica Stanković
9Sveti Ivan Leonardi
9Sveti Dionizije Pariški
9Sveti Abraham, patrijarh
10Sveti Franjo Borgia
10Sveti Luis Bertrán
10Sveti Baruh
11Sveti Ivan XXIII.
11Sveti Daniele Comboni
11Sveti Canice
12Sveti Serafin
12Sveti Maksimilijan Celjski
12Sveti Radim Gaudencije
13Sveti Eduard
13Sveti Koloman
13Blaženi Honorat Koźmiński
14Sveti Kalist I.
14Blaženi Roman Lisko
14Sveta Paraskeva (Petka)
15Sveta Terezija Avilska
15Blažena Marija Poussepin
16Sveta Hedviga
16Sveta Margareta Marija Alacoque
16Sveti Gal Irski
16Sveta Marguerite d’Youville
17Sveti Ignacije Antiohijski
17Blaženi Contardo Ferrini
18Sveti Luka
18Sveti Justus iz Beauvaisa
18Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński
19Sveti Pavao od Križa
19Sveti Ivan de Brébeuf i sjevernoamerički mučenici
19Sveti Petar iz Alcántare
20Sveti Vendelin
20Sveta Marija Bertilla Boscardin
20Blaženi Jerzy Popiełuszko
21Sveta Uršula
21Sveti Hilarion iz Gaze
21Sveti Gašpar del Bufalo
22Sveti Ivan Pavao II.
22Sveta Marija Saloma
23Sveti Ivan Kapistran
23Sveti Ignacije Carigradski
23Sveti Józef Bilczewski
24Sveti Antun Marija Claret
24Sveti Luigi Guanella
25Blažena Katarina Kotromanić
25Sveti Krizant i Darija
26Sveti Demetrije Srijemski
26Blaženi Bonaventura iz Potenze
27Sveti Frumencije
27Sveti Abraham Pustinjak
27Sveti Evarist papa
28Sveti Šimun i Juda Tadej
28Sveti Joaquín Royo Pérez i kineski mučenici
28Blaženi Petrus Donders
29Sveti Narcis Jeruzalemski
29Sveti Gaetano Errico
30Sveti Marcel iz Tangera
30Sveti Angelo iz Acrija
31Sveti Alfons Rodriguez
31Sveti Wolfgang
31Blažena Irene Stefani

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Ivan Pavao II.

Sveti Ivan Pavao II.

Sveti Ivan Pavao II.

Sveti papa Ivan Pavao II. rodio se kao Karol Józef Wojtyła 18. svibnja 1920. u poljskom gradu Wadowice, nedaleko Krakówa. Za njemačke okupacije u Krakówu je studirao na tajnom fakultetu u nadbiskupskom dvoru, a bavio se i glumom. Studij teologije nastavio je u Rimu, a kao profesor teologije djelovao je u Krakówu i Lublinu. Pio XII. imenovao ga je 1958. biskupom, Pavao VI. 1964. krakowskim nadbiskupom, a 1967. kardinalom. Za papu je izabran 16. listopada 1978.
Svojom osobnom neodoljivom toplinom, neposrednošću i prirodnom karizmom izuzetno je snažno djelovao putem suvremenih elektronskih medija, šireći svoje poruke i u najzabitnijim dijelovima Zemlje. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država, proputovao 1,2 milijuna kilometara, obišao zemaljsku kuglu oko 30 puta i posjetio oko 850 gradova. Zalagao se za mir i zagovarao pravo svakoga naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu "kultura života" i promicao međureligijski dijalog. Zagovarao je jedinstvo kršćana i pokazao otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Prvi je papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Za vrijeme pontifikata napisao je i izgovorio oko 15000 raznih govora i dokumenata, napisao 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, mnoge knjige, pjesme i drame. Imenovao je 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca. Snažno je utjecao na demokratsku preobrazbu istočnoeuropskih zemalja. Preminuo je 2. travnja 2005. u Rimu. Papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim 1. svibnja 2011. te odredio kao njegov blagdan datum služenja prve svete mise na dužnosti pape, 22. listopada. Svetim ga je proglasio 27. travnja 2014. papa Franjo.
Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom i Hrvatima. Rodio se u dijelu Poljske, koji se zove i Bijela Hrvatska. Aktivno se zalagao za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom. Vatikan je prvi u svijetu objavio 3. listopada 1991. da djeluje na međunarodnom priznanju Lijepe naše, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992. Hrvatskoj je papa Wojtyła pružao svestranu i trajnu potporu te je sve do svoje smrti ostao našim zagovornikom i prijateljem te ga možemo nazvati „hrvatskim papom“. Blagdan Male Gospe 8. rujna 1991. godine proglasio je svjetskim danom molitve za mir u Hrvatskoj. Posjetio je Hrvate pet puta, Hrvatsku tri puta te Bosnu i Hercegovinu dva puta. Proglasio je svetima Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima kardinala Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković. Zaštitnik je mnogih naselja, župa, crkava, kapela i ustanova diljem svijeta, a posvećene su mu i hrvatske župe u Jelkovcu (Sesvete) kod Zagreba, u Petrinji i Donjem Lapcu te kapele u Bratini kod Jastrebarskog i u Ključić Brdu kod Velike Gorice, Poznanovcu kod Bedekovčine, Bartolovcima kod Sibinja, Slivnu kod Runovića, Petrićevcu (Banja Luka), u kripti požeške katedrale i u središtu Ministarstva obrane u Zagrebu.

Sveti Ivan Pavao II.

Slika: Sveti Ivan Pavao II.

Sveti Ivan Pavao II.

Slika: Sveti Ivan Pavao II.

Sveti Ivan Pavao II.

Slika: Sveti Ivan Pavao II.

Sveti Ivan Pavao II. i kardinal Franjo Kuharić

Slika: Sveti Ivan Pavao II. i kardinal Franjo Kuharić

Sveti Ivan Pavao II.-kapela u Bratini

Slika: Sveti Ivan Pavao II.-kapela u Bratini

Svetac dana - Sveta Marija Saloma

Sveta Marija Saloma

Sveta Marija Saloma

Danas slavimo svetu Mariju Salomu, majku dvojice apostola, Jakova Starijega i Ivana. Njezino hebrejsko ime Šalom ("Shelomit"), znači sreću i mir, blagostanje. To ime odgovara grčkom imenu Irene, pa od srca čestitamo imendan svim Irenama. Saloma je vjerojatno Gospina "sestra", dakle, najbliža rođakinja, a po svjedočenju svetoga Ivana na Kalvariji je stajala pod Isusovim križem (Iv 19, 25). Evanđelist Marko naziva je Saloma, a Matej "majkom sinova Zebedejevih". Sveti Marko medu trima ženama mironosicama, „trima Marijama“ koje su na uskrsno jutro žurile prema grobu da pomažu Isusovo tijelo, spominje i Salomu. Sveti Matej opisuje kako je Saloma Isusa za svoje sinove u njegovu kraljevstvu molila počasna mjesta. U odgovoru na tu neobičnu molbu Gospodin se izravno obraća Jakovu i Ivanu pozivajući ih s ljubavlju na pregalaštvo i žrtve, na sudjelovanje u kaležu njegovih muka. Ako će se tome velikodušno odazvati, postat će dionici Isusove pobjede i slave u kraljevstvu nebeskom.

Najveća je odlika ove svetice što je vjerno pristajala uz Krista, što ga je slijedila, što se na Veliki petak nalazila podno njegova križa i što se njezina ljubav protezala i s onu stranu groba. Isus je nagradio njezinu vjernost već na ovome svijetu jer ga je među prvima vidjela uskrsnulog i okusila neopisivu radost uskrsnoga jutra. Sveti Matej opisuje taj susret ovako: "Najedanput im dođe Isus u susret pa im reče: 'Zdravo!' One pristupiše k njemu, obujmiše mu noge i pokloniše mu se. Nato im Isus reče: 'Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da idu u Galileju. Ondje će me vidjeti'" (28, 9-10). Medu tim ženama bila je i sveta Marija Saloma. U ikonografiji, na slikama velikih majstora, često se nalazi u skupini žena mironosica s posudom dragocjene pomasti. Prema legendi nakon Uskrsnuća nastanila se u talijanskom gradu Veroli (Lazio) i tamo provela ostatak života šireći Radosnu vijest. Zaštitnica je mnogih naselja, biskupija, župa i crkava (Arles u Francuskoj, Tournai u Belgiji, Veroli u Italiji).

Sveta Marija Saloma

Slika: Sveta Marija Saloma

Sveta Marija Saloma

Slika: Sveta Marija Saloma

Sveta Marija Saloma

Slika: Sveta Marija Saloma

Sveta Marija Saloma

Slika: Sveta Marija Saloma

Sveta Marija Saloma

Slika: Sveta Marija Saloma

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani