Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - STUDENI

1Svi Sveti
1Sluga Božji Josip Lang
2Dušni dan
2Sveti Just iz Trsta
3Sveti Hubert
3Sveti Martín de Porres
4Sveti Karlo Boromejski
4Sveti Malahija iz Armagha
5Sveti Emerik
5Sveti Elizabeta i Zaharija
5Blaženi Serafin Kodić Glasnović i Anton Muzić
6Sveti Leonard
6Sveti Pavao Carigradski
7Sveti Engelbert
7Blaženi Antonio Baldinucci
7Sveti Prosdocim
8Blaženi Ivan Duns Scot
8Sveti Adeodat
9Blaženi Gracija Kotorski
9Sveta Elizabeta od Presvetog Trojstva
10Sveti Leon Veliki
10Sveti Andrija Avellino
11Sveti Martin
11Blaženi Kamen Vičev i bugarski mučenici
12Sveti Jozafat
12Sveti Emilijan
13Sveti Stanislav Kostka
13Sveti Brcko
14Sveti Nikola Tavelić
14Sveti Ivan Trogirski
15Sveti Albert Veliki
15Sveti Josip Pignatelli
16Sveta Margareta Škotska
16Sveta Gertruda
17Sveta Elizabeta Ugarska
17Sveti Dionizije Aleksandrijski
17Sveti Roque González, Alfonso Rodríguez i Juan del Castillo
17Blažena Salomea Krakovska
18Sveta Rose Philippine Duchesne
18Blažena Karolina Kózka
18Sveti Noa
19Sveta Matilda von Hackeborn
19Sveti Rafael Kalinowski
19Sveti Obadija
19Sveti Faust Aleksandrijski
20Sveti Feliks de Valois
20Sveti Bernward iz Hildesheima
21Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od Zdravlja
21Sveti Mauro Porečki
22Sveta Cecilija
22Sveti Filemon, Apija i Arhip
23Sveti Klement
23Sveti Kolumban
23Sveti Spes
24Krist Kralj
24Sveti vijetnamski mučenici
24Sveti Krševan
25Sveta Katarina
25Blažena Elizabeta iz Reutea
26Sveti Leonardo da Porto Maurizio
26Sveti Ivan Berchmans
26Blaženi Giacomo Alberione
27Sveti Virgilije
27Sveti Francesco Antonio Fasani
28Sveti Jakov Markijski
28Sveti Grgur III.
29Sveta Katarina Labouré
29Sveti Saturnin i Sizinije
30Sveti Andrija
30Sveti Silvestar Guzzolini

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveta Matilda von Hackeborn

Sveta Matilda von Hackeborn

Sveta Matilda von Hackeborn

Današnja sveta zaštitnica Matilda (Mechthild) von Hackeborn-Wippra, saska benediktinska redovnica, rodila se 1240. ili 1241. u dvorcu Helfta nedaleko Eislebena u Saskoj kao kći pobožne i moćne thürinške plemićke obitelji. Jednog dana posjetila je s majkom samostan Rodersdorf u biskupiji Halberstadt, u kojem je redovnica bila njezina starija sestra Gertruda. Premda joj je bilo tek 7 godina, toliko joj se svidjelo u samostanu, da se iz njega više nije željela udaljiti. Roditelji su poslušali njezinu želju i dopustili joj da ostane u samostanu. Sestra Getruda bila je poglavarica te redovničke zajednice od 1251. do 1292. Godine 1258. zajednica je preselila u Helftu.
Matilda je bila Gertrudina desna ruka i mudra pomoćnica, a isticala se istinskom poniznošću, nevinošću i ljubaznošću. Vizionarka i mističarka, učiteljica i ravnateljica zbora u samostanskoj školi (zbog prekrasnog glasa prozvana je „Kristovim slavujem“), smatrala je da može i mora činiti još bolje i još više za slavu Božju i za brata čovjeka. Za savjete su je tražile i sestre iz samostana, ali i mnogi ljudi izvan njega, među njima i učeni dominikanci iz samostana u Halleu, koji su njoj i drugim redovnicama pomagali u duhovnom uzdizanju. Znatno je utjecala na duhovni rast svoje učenice, buduće svetice Gertrude Velike. Posljednjih godina života mnogo je trpjela od glavobolje, a umrla je u Helfti na današnji dan, 19. studenoga 1298, „prikazujući svoje srce Spasitelju i uranjajući ga u njegovo“. Inspirirala je mnoge legende, a neki smatraju da je baš ona Matelda u Danteovom „Čistilištu“. Zaštitnica je redova i samostana koji slijede pravilo svetog Benedikta, a blagdan joj spominje i rimski martirologij.

Sveta Matilda von Hackeborn

Slika: Sveta Matilda von Hackeborn

Sveta Matilda von Hackeborn

Slika: Sveta Matilda von Hackeborn

Sveta Matilda von Hackeborn

Slika: Sveta Matilda von Hackeborn

Sveta Matilda von Hackeborn

Slika: Sveta Matilda von Hackeborn

Svetac dana - Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael (Rafał) Kalinowski, poljski svećenik, karmelićanin, rođen je 1. rujna 1835. kao Józef Kalinowski u Vilniusu, glavnom gradu Litve. Drugi sin Andrzeja Kalinowskog, plemića, profesora matematike i Józefe Płońske, ostao je bez majke nekoliko mjeseci nakon rođenja. Školovao se u Plemićkom institutu u Vilniusu, a već je u ranoj mladosti osjetio duhovni poziv. Odlučio je ipak pričekati pa je 1851. i 1852. studirao zoologiju, kemiju, poljoprivredu i pčelarstvo na Poljoprivrednom institutu u bjeloruskom gradu Gorkom. Zatim se 1853. upisao na Vojnu inženjersku akademiju u Sankt Peterburgu, postao 1855. inženjer, a 1857. dobio čin poručnika. Osmislio je i nadgledao izgradnju željezničke pruge između Kurska i Odese. Unaprijeđen je 1862. u čin satnika i dobio premještaj u Brest-Litovsk (danas Bjelorusija). Bio je vrlo aktivan u svojoj župi, a kao Poljak i pobožni katolik u vojsci je osjećao stalnu diskriminaciju. Osnovao je i besplatnu nedjeljnu školu, u kojoj je i predavao. Poljski domoljub, podržao je 1863. siječanjski ustanak podjarmljenog poljskog i litavskog naroda protiv ruske hegemonije. Napustio je redove ruske vojske i postao jedan od ustaničkih vođa na području rodnog Vilniusa. Uhićen je 24. ožujka 1864. i osuđen u lipnju na smrt. Kako ne bi postao junak i mučenik u redovima poljskih pobunjenika, Rusi ga nisu smaknuli, već su ga poslali na desetogodišnji prisilni rad u sibirskim rudnicima soli. Tamo je sa sobom ponio Sveto pismo i raspelo te je među zatvorenicima iz dana u dan širio duh molitve i ljubav prema dragom Bogu. Nakon povratka iz Sibira, 1873, protjeran je iz Litve i otišao u Pariz. Vratio se 1874. u Varšavu i postao skrbnik budućeg blaženika, šesnaestogodišnjeg poljskog kneza Augusta Czartoryskog. Pratio je mladića, oboljelog od tuberkuloze, u Francusku, Švicarsku, Italiju i Poljsku.

Poslije četiri godine odlučio se odazvati duhovnom pozivu koji ga je pratio od djetinjstva. Pridružio se 1877. bosonogim karmelićanima u austrijskom gradu Grazu. Uzeo je redovničko ime Rafael od svetog Josipa (Rafał od św. Józefa). Teologiju i filozofiju studirao je u Mađarskoj, a zatim stupio u karmelićanski samostan u Czerni kod Krakówa. Zaređen je za svećenika u Czerni 15. siječnja 1882, a 1883. postao prior. Osnovao je 1889. karmelićanski samostan u Wadowicama (Malopoljsko vojvodstvo), rodnom gradu velikog pape Ivana Pavla II. Bio je duhovnik pun entuzijazma, na glasu svetosti. Glasoviti ispovjednik, utemeljitelj mnogih katoličkih udruga i samostana, djelovao je usrdno i među pravoslavnim vjernicima. Preminuo je 15. studenoga 1907. u Wadowicama, u samostanu kojeg je osnovao, a pokopan je na samostanskom groblju u Czerni. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 22. lipnja 1983. u Krakówu, pred više od dva milijuna vjernika, a svetim 17. studenoga 1991. u Rimu. Zazivaju ga kod teških i beznadnih situacija, a zaštitnik je vojnika, časnika, sibirskih uznika te mnogih poljskih naselja, župa i crkava.

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Sveti Rafael Kalinowski

Slika: Sveti Rafael Kalinowski

Svetac dana - Sveti Obadija

Sveti Obadija

Sveti Obadija

Sveti Obadija (hebrejski ‘ōbadjāh: sluga Božji, Abdias, Abdis, Abdia), apokaliptički starozavjetni mali prorok (četvrti od dvanaestorice), prema nekima je djelovao u IX. stoljeću prije Krista (u doba judejskog kralja Jorama, 848-841). Prema drugima živio je u V. stoljeću prije Krista (u vrijeme razaranja Jeruzalema, 586). Njegovo ime nosi starozavjetna knjiga Obadija, manji spis koji naviješta propast Edomaca i spasenje Židova, pobjedu pravednosti nad nepravednošću. Kad je Jeruzalem pao pod babilonsku vlast, susjedni su se Edomci vrlo drsko i smiono ponijeli prema Judeji i zauzeli njezin južni dio. To je u Izraelu izazvalo gorko negodovanje. Zbog toga su uslijedili žučljivi proročki napadi na Edomce.

Edom je doista 312. prije Krista pao pod vlast Nabatejaca. U završnim recima Obadija najmanju knjigu Biblije (ima samo jedno poglavlje i 21 redak) zaključuje Jahvinim danom kada će obnovljeni Izrael u Obećanoj zemlji doživjeti procvat. Obadijina knjiga pisana je između 587. i 312. prije Krista. Prema tradiciji smatra se da je prorok Obadija pokopan u palestinskom selu Sebastiji, oko 12 kilometara sjeverozapadno od grada Nablusa, na istom mjestu gdje su pokopani prorok Elizej i sveti Ivan Krstitelj.

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Sveti Obadija

Slika: Sveti Obadija

Svetac dana - Sveti Faust Aleksandrijski

Sveti Faust Aleksandrijski

Sveti Faust Aleksandrijski

Sveti Faust Aleksandrijski, mučenik, živio je i djelovao u III. stoljeću. Pojedinosti o njegovom životu doznajemo u pojedinim poglavljima „Crkvene povijesti“ biskupa Euzebija iz Cezareje (oko 265-360). Faust je bio đakon crkve u Aleksandriji. Bio je osuđen od prefekta Emilijana i zajedno sa svojim učiteljem, biskupom Dionizijem i drugim đakonima prognan u područje Kefra u Libiji. Kad se vratio u Egipat, bio je primoran na život lutalice, zajedno sa đakonima Euzebijem i Keremonom.

Euzebije piše o Faustu: „Istakao se u ispovijedanju vjere te je pošteđen sve do progonstva naših dana. Star i nauživši se dana mnogih, podnio je mučeništvo glavosijekom.“ Pogubljen je oko 250. u Aleksandriji, za vladavine i progona cara Decija, a možda i kasnije, za vladavine i progona cara Valerijana, zajedno sa đakonom Abibusom i lektorom Dionizijem te mnogim drugim mučenicima.

Sveti Faust Aleksandrijski

Slika: Sveti Faust Aleksandrijski

Sveti Faust Aleksandrijski

Slika: Sveti Faust Aleksandrijski

Sveti Faust Aleksandrijski

Slika: Sveti Faust Aleksandrijski

Sveti Faust Aleksandrijski

Slika: Sveti Faust Aleksandrijski

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani