Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Predstavljanje sadržaja knjige Digitalna demencija, Kako mi i naša djeca silazimo s uma

07.02.2020. 07:31:00

S obzirom na sveprisutno digitalno okruženje, na potencijalne rizike koje digitalni mediji sa sobom nose te izazove koje predstavljaju za današnju obitelj, u župnom je pastoralnom centru u petak 31. siječnja 2020. predstavljen sadržaj knjige Digitalna demencija, Kako mi i naša djeca silazimo s uma, njemačkog autora Manfreda Spitzera. Neposredni povod bilo je njegovo nedavno gostovanje u Zagrebu na 2. međunarodnom znanstveno-stručnom skupu Mozak i um, a spomenuta knjiga prevedena je 2019. i na hrvatski jezik. Inače, sam je autor psihijatar neuroznanstvenik, direktor Psihijatrijske sveučilišne bolnice u Ulmu te kompetentno i argumentirano upozorava na nesagledive štetne posljedice evidentno prekomjerne upotrebe interneta, računala, tableta, mobitela i ostale tehnologije u školi i svakodnevnom životu. Istaknut ćemo samo neke, istraživanja pokazuju pad kognitivnih sposobnosti i kratkoročan gubitak pamćenja – simptomi koji su povezani s demencijom, a koji su sve više prisutni kod djece i mladih. Znakovi digitalne demencije također uključuju društvenu izolaciju, nedostatak kretanja, tjeskobu, depresiju, ljutnju, poremećaje ravnoteže i neusklađenost pokreta, poremećaje u učenju, poremećaj spavanja, spektar autističnih poremećaja i dr. Prekomjerna uporaba digitalnih medija dovodi do gubitka sna u dobi kada je on izrazito važan, smanjenog kretanja, što posljedično nosi rizik od prekomjerne težine i pojave dijabetesa. Također, izraženi su i psihički i socijalni rizici. Ovisnost o igricama i internetu stvara izolaciju od stvarnoga života, nasilje koje se u virtualnom prostoru pojavljuje kao i velika mogućnost manipulacije i zloporaba te komunikacije dovodi djecu i mlade u status žrtve ali i počinitelja. Nezadovoljstvo koje proizlazi iz komunikacije unutar društvenih mreža povećava depresiju i anksioznost.

Knjiga donosi i važnu poruku u pogledu uvođenja digitalnih medija kao alata za učenje, ističe rezultate nekih istraživanja koja pokazuju da uporaba računala i ekrana u učionicama ne daje bolje rezultate u učenju, štoviše, primjena digitalne tehnologije u vrtićima i osnovnim školama zapravo je put k ovisnosti djece o tehnologiji, a 'multitasking' s pametnih telefona, tableta i računala negativno utječe na koncentraciju i na razvoj desne polovice mozga.
Prof. dr. Spitzer upozorava roditelje da djeci ograniče vrijeme provedeno ispred ekrana digitalnih medija jer dječji je mozak još u razvoju te su negativne posljedice mnogo izraženije nego kod odrasla čovjeka.

Rasprava koja je uslijedila nakon izlaganja bila je pokazatelj kako nedostaje informiranosti kao i pomoći roditeljima u odgoju djece i mladih kada su u pitanju nove tehnologije. K tome razmjena mišljenja i iskustava od dobrobiti je roditeljima u tako važnim temama. Obiteljska zajednica koja je organizator susreta nastoji takvim i sličnim sadržajima pratiti i odgovarati na potrebe suvremene obitelji.

1
Slika: 1

2
Slika: 2

3
Slika: 3


Ostale novosti pročitajte ovdje