Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti François de Laval - 6. svibanj

Sveti François de Laval

Sveti François-Xavier de Montmorency-Laval, kanadski biskup francuskog podrijetla, prvi biskup Québeca, rođen je 30. travnja 1623. u naselju Montigny-sur-Avre kod Chartresa (departman Eure-et-Loir, Perche), u staroj, uglednoj francuskoj plemićkoj obitelji, kao treće od sedmero djece Huguesa de Montmorency-Lavala i Michelle de Péricard. Od 1631. do 1641. školovao se kod isusovaca u La Flecheu (departman Sarthe). Rano je u sebi osjetio želju za duhovnim zvanjem. Ostao je bez oca u trinaestoj godini. Studirao je od 1641. teologiju na isusovačkom kolegiju College de Clermont u Parizu. Morao je 1645. na neko vrijeme napustiti studij jer su dva njegova starija brata poginula u Tridesetogodišnjem ratu pa se kao glava obitelji posvetio vođenju obiteljskog imanja. Za svećenika je zaređen 1. svibnja 1647. u katedrali u Évreuxu (Normandija). Od 1648. djelovao je kao arhiđakon u Évreuxu, sa 155 župa pod njegovom upravom. Podnio je 1654. ostavku na taj položaj i četiri godine živio povučeno u jednom samostanu u Caenu (departman Calvados, Normandija), potpuno predan molitvi i kontemplaciji. Papa Aleksandar VII. imenovao ga je 3. lipnja 1658. apostolskim vikarom kolonije Nove Francuske, a 8. prosinca 1658. posvećen je za biskupa u pariškoj opatiji Saint-Germain-des-Prés.

Stigao je 16. lipnja 1659. u grad Québec. Njegovo područje djelovanja pokrivalo je velik dio Kanade i središnji dio današnjih Sjedinjenih Država, od Hudsonovog zaljeva na sjeveru do Louisiane na jugu te od Akadije na istoku do ravnica kanadskog Zapada. Bilo je to ogromno graničarsko područje koje je trebalo administrativno urediti i evangelizirati. Biskup François poticao je misionarski rad i podržavao djelovanje isusovaca i franjevaca. Obnovio je svetište Sainte-Anne-de-Beaupré u Québecu i sagradio katedralu Notre-Dame de Québec. Utemeljio je 26. ožujka 1663. sjemenište u Québecu i uspostavio katolički školski sustav diljem Kanade. Otvarao je župe, crkve, škole i bolnice.

Biskupija Québec uspostavljena je 1674, a Laval je postao njezinim prvim biskupom. François de Laval je bio neumoran duhovnik. Zbog rješavanja gorućih problema u svojoj biskupiji tri puta je putovao u Francusku kako bi dobio potporu francuskog kralja Louisa XIV. Cijelu svoju biskupiju proputovao je pješice, u kanuu i na snježnim krpljama. Dobrotvor i prijatelj siromaha, vodio je brigu o svim svojim vjernicima, a posebno su mu srcu prirasli Indijanci. Bio je protivnik trgovaca koji su indijanskim plemenima prodavali alkohol i besramno ih iskorištavali. Biskup Laval kažnjavao ih je izopćenjem iz Crkve. Bio je dvaput privremeni guverner Nove Francuske (1663. i 1682). Povukao se 1688. u mirovinu i živio povučeno u svojem sjemeništu. Začetnik je štovanja Svete obitelji. Preminuo je 6. svibnja 1708. u Québecu, a njegove relikvije počivaju u katedrali Naše Gospe u gradu Québecu, sjedištu biskupije koju je osnovao. Po njemu je nazvan grad Laval (jugozapadni Québec) i Sveučilište Laval u Québecu. Blaženim ga je 22. lipnja 1980. proglasio papa Ivan Pavao II, a svetim 3. travnja 2014. papa Franjo. Zaštitnik je kanadskih biskupa.

Slika: Sveti François de Laval

Slika: Sveti François de Laval

Slika: Sveti François de Laval

Slika: Sveti François de Laval

Slika: Sveti François de Laval

Slika: Sveti François de Laval

Slika: Sveti François de Laval

Slika: Sveti François de Laval

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani