Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani

Sveti Grgur Prosvjetitelj - 1. listopad

Sveti Grgur Prosvjetitelj

Sveti Grgur Prosvjetitelj, poznat i kao Gregorius Illuminator, Grigor Lusavorič i Grgur Armenac, apostol Armenije, rođen je oko 257. u Armeniji. Među prvim piscima koji su pisali o Grguru bio je Agatangel (Agathangelos) u svojem djelu „Povijest obraćenja Armenije“ iz V. stoljeća. Grgur je bio sin Anaka, ubojice armenskog kralja Kosrova II. Armenski velikaši ubili su Anaka i članove njegove obitelji, a spasio se samo Grgur koji je kao dijete s dadiljom pobjegao u Kapadociju. U Cezareji je Grgur odgojen kao kršćanin. Tamo se oženio pobožnom djevojkom Miriam i dobio dva sina, Vrtanesa i Aristakesa. Kako bi se iskupio za zločin svojeg oca, Grgur je stupio u službu Tiridata III, sina umorenog armenskog kralja. Nakon što je kralj Tiridat (armenski Trdat) porazio Perzijance, Grgur je obznanio da je on kršćanin i odbio je položiti vijence pred kip poganske boginje Anahite. Tiridat je tada doznao i da je Grgurov otac ubio njegovog oca. Bacio ga je u tamnicu punu zmija i škorpiona u gradu Artašatu. Grgur je proveo u tamnici trinaest godina. Kralj Tiridat je nakon sukoba s rimskim carem Dioklecijanom i nakon pogubljenja rimske plemkinje Ripsime ozbiljno obolio na živce i bio na rubu ludila. Prema predaji njegova sestra usnula je kako bi Grgur mogao izliječiti kralja i oslobodila ga iz tamnice u Artašatu. Zatim su Grgura doveli pred kralja u grad Vagaršapat. Grgur je molitvom i postom uspio izliječiti kralja Tiridata, a zatim je njega i ostale stanovnike podučavao kršćanskoj vjeri.

Tiridat je Grgura poslao u Kapadociju kako bi ga u Cezareji biskup Leoncije zaredio za biskupa. To se dogodilo oko godine 294. Prilikom povratka Grgur se zadržao u gradu Sebasti i poveo sa sobom veći broj redovnika koji su zatim u Armeniji preuzeli svećeničke i biskupske službe te pokrštavali narod. Pokrštavanje je započelo u pokrajini Taron, a kasnije se proširilo na druge krajeve. Rušeni su poganski hramovi, a građeni kršćanski. Kralj Tiridat III. i plemstvo pokrstili su se 301. u Bagavanu na rijeci Eufratu. Leoncije iz Cezareje imenovao je 302. Grgura patrijarhom Armenije. Uskoro je prema Agatangelovom pisanju na kršćanstvo prešlo oko 4 milijuna Armenaca. Tako je Grgurovom zaslugom Armenija postala prva zemlja koja je prihvatila kršćanstvo kao službenu vjeru, petnaest godina prije rimskog cara Konstantina Velikog. Grgur je bio prvi poglavar, katholikos Armenske crkve. Njemu su bili podložni biskupi i svećenici. Pretkraj života povukao se u samoću kod izvora rijeke Eufrata. Preminuo je oko godine 332. Čast katholikosa ostala je u nasljedstvu Grgurove obitelji, sve dok njegova loza nije izumrla u prvoj polovici V. stoljeća. Njegov stariji sin Vrtanes živio je svjetovnim životom, a kasnije se zaredio. Mlađi sin Aristakes odmah se zaredio, živio kao pustinjak, a potom postao biskup i katholikos, prvi Grgurov nasljednik. Njega je kasnije naslijedio stariji brat Vrtanes. Sjedište armenskog katholikosa najprije se nalazilo u gradu Artašatu u pokrajini Taron, a kasnije, krajem IV. stoljeća, sjedište je postao Vagaršapat, grad u zapadnoj Armeniji.

U studenom 2000. papa Ivan Pavao II. vratio je Armencima relikvije Grgura Prosvjetitelja, do tada čuvane u Napulju. U glavnom gradu Armenije Erevanu posvećena je 2001. nova katedrala svetog Grgura Prosvjetitelja, s 1700 mjesta za sjedenje, u čast 1700. obljetnice pokrštenja Armenije. Grgur je zaštitnik Armenije i talijanskog grada Nardoa (provincija Lecce, Puglia), a štuju ga istočne i zapadne Crkve, katolici i pravoslavci. Ovo je prilika da se u našim molitvama sjetimo starog, plemenitog, kršćanskog armenskog naroda koji je u svojoj burnoj povijesti često bio izložen progonima i masovnom uništenju (turski pokolji, 1894-1896, Prvi svjetski rat). Od 1991. Armenija, zemlja u južnom dijelu Zakavkazja, neovisna je država. Obuhvaća 29 743 km2, s nešto više od 3 milijuna stanovnika.

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj

Slika: Sveti Grgur Prosvjetitelj - katedrala u Erevanu

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani