Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - SIJEČANJ

1Blažena Djevica Marija Bogorodica
1Sveti Odilo
1Sveti Josip Marija Tomasi
1Sveti Fulgencije
2Sveti Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski
2Sveti Makarije Aleksandrijski
2Sveti Adalard
3Presveto Ime Isusovo
3Sveta Genoveva
3Sveti Henok
4Sveta Angela iz Foligna
4Sveta Elizabeth Ann Seton
4Sveta Zdislava
5Sveti Gerlach
5Sveti Ivan Nepomuk Neumann
5Sveti Simeon Stilit Stariji
6Bogojavljenje (Tri kralja)
6Sveti Andrija Bessette
6Sveta Rafaela Marija od Presvetoga Srca Isusova Porras y Ayllón
7Krštenje Gospodinovo
7Sveti Rajmund Penjafortski
7Sveti Karlo iz Sezzea
7Sveti Valentin iz Passaua
8Gospa brze pomoći
8Sveti Severin
8Sveti Erhard iz Regensburga
8Blažena Eurosia Fabris Barban
9Sveti Adrian
9Blažena Alix Le Clerc
9Blaženi Józef Pawłowski i Kazimierz Grelewski
10Sveti Agaton
10Sveti Vilim iz Bourgesa
10Sveta Nazaria Ignacia March Mesa
11Sveti Higin
11Sveti Teodozije
11Sveti Tommaso iz Corija
12Sveti Arkadije
12Sveta Marguerite Bourgeoys
12Sveta Tatjana Rimska
13Sveti Hilarije
13Sveti Agricije iz Triera
13Sveti Knut
14Sveti Feliks iz Nole
14Blaženi Odorik iz Pordenonea
14Sveti Remigije
14Sveti Devasahayam Pillai
15Sveta Anastazija (Stošija)
15Sveti Pavao pustinjak
15Sveti Habakuk
16Sveti Marcel papa i mučenik
16Sveti Fursa
16Sveti Tozzo
17Sveti Antun opat
17Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo
17Blaženi Peter To Rot
18Sveta Margareta Ugarska
18Sveti Romedije
18Sveti Deikol
19Sveti Henrik iz Uppsale
19Sveti Josip Sebastijan Pelczar
19Sveti Mario, Marta i sinovi
20Sveti Fabijan i Sebastijan
20Blaženi Cyprian Michael Iwene Tansi
20Sveta Eustochia Calafato
21Sveta Agneza
21Sveti Publije
21Sveti Meinrad
22Sveti Vinko đakon i mučenik
22Blaženi László Batthyány-Strattmann
22Sveta Teodolinda
23Sveti Vinko Pallotti
23Sveta Emerencijana
23Sveti Abel
24Sveti Franjo Saleški
24Blaženi ukrajinski mučenici iz Pratulina
24Sveti Arno Salzburški
25Obraćenje svetog Pavla
25Sveti Ananija
25Sveti Poppo
26Sveti Timotej i Tit
26Sveta Paula Rimska
26Sveti José Gabriel del Rosario Brochero
27Sveta Angela Merici
27Blaženi Henrik Suso
27Blaženi Jurgis Matulaitis-Matulevičius
28Sveti Toma Akvinski
28Blaženi Karlo Veliki
28Sveta Devota
29Sveti Gelazije II
29Blaženi Julijan Maunoir
29Blaženi Bronisław Markiewicz
30Sveta Martina
30Sveta Hijacinta Marescotti
30Sveta Aldegunda
31Sveti Ivan Bosco
31Sveti Francesco Saverio Maria Bianchi
31Blaženi Nicholas Bunkerd Kitbamrung

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Antun opat

Sveti Antun opat

Sveti Antun opat

Današnji sveti zaštitnik je u hrvatskom vjerničkom puku omiljeni Antun opat, Antun Veliki ili Antun Pustinjak, „otac monaštva“ i začetnik pustinjaštva. Rodio se oko 251. u Komi blizu egipatskog grada Herakleje (Herakleopolis Magna). Potjecao je iz bogate obitelji, a poslije smrti roditelja pobrinuo se za sestrinu budućnost, poklonio zemlju susjedima, rasprodao imovinu, razdijelio novac siromasima i otišao u libijsku pustinju. Živio je u pećini, uzgajao stoku, obrađivao mali vrt i provodio samotni život u pokori i molitvi. Zatim se preselio na brdo Pispir (danas Der el Memum) kraj Nila i tamo nastavio pustinjačkim životom. Godine 311. pošao je u Aleksandriju i javno, unatoč progonu cara Maksimilijana, bez straha propovijedao Kristovu vjeru kako bi ohrabrio kršćanske mučenike. Potom se vratio pustinjačkom životu, osnivao eremitske lavre i privukao nekoliko tisuća sljedbenika pustinjaka (po nekim izvorima oko 6 tisuća). Posljednje godine života proveo je u borbi protiv arijanskog krivovjerja.
Pripisuju mu se mnoga čudesa i smatra se začetnikom pustinjačkog i redovničkog života. Prvi njegov životopis napisao je oko 360. sveti Atanazije Aleksandrijski, a poslije su nastale i mnoge legende. U ikonografiji ga često prikazuju okruženog životinjama pa je u pučkoj pobožnosti postao zaštitnikom blaga i domaćih životinja. Preminuo je 356. na brdu Colzim (Quzlum) nedaleko Crvenog mora u Egiptu, u dobi od 105 godina. Zazivaju ga kod kožnih bolesti, padavice, otrovanja, kuge i amputacija, a zaštitnik je životinja, domaćih životinja, posebno svinja, stada, košarača, metlara, mesara, kobasičara, grobara, pustinjaka i redovnika te mnogih naselja, župa, crkava, kapela i samostana diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Slavetić kod Jastrebarskog, Kašt na Žumberku, Tomašanci kod Gorjana, Odra Sisačka, Zadobarje kod Karlovca, Lasinja, Modruš kod Josipdola, Plemenitaš kod Vrbovskog, Rijeka-Draga, Šapjane kod Matulja, Šmrika kod Kraljevice, Kršan, Gradinje kod Oprtlja, Rovinjsko Selo kod Rovinja, Višnjan, Žminj, Roč kod Buzeta, Svetvinčenat, Bale, Zarečje kod Pazina, Barban, Beli na Cresu, Orlec na Cresu, Rab, Veli Lošinj na Lošinju, Bulić kod Benkovca, Tkon na Pašmanu, Pražnica na Braču, Novo Selo kod Selca na Braču, Vrisnik kod Jelse na Hvaru, Trstenik kod Orebića na Pelješcu, Mali Ston na Pelješcu, Maranovići na Mljetu, Kostrč kod Orašja, Fojnica, Gorice kod Brčkog, Sivša kod Usore, Dolac kod Travnika, Stara Rijeka kod Sanskog Mosta, Petrićevac kod Banje Luke).

SVETI ANTUN PUSTINJAK U NAŠEM GRADU I U NAŠOJ ŽUPI

Naš grad i dekanat diče se prekrasnom župnom crkvom svetog Antuna Pustinjaka u Slavetiću. Ta crkva „poput bijele golubice sjedi na gorskoj visini“, piše Dragutin Nežić, kasniji istarski biskup, u svojoj knjizi iz 1939. Sagrađena je oko 1600, a zaslugom Oršića Slavetićkih postala je 1661. župnom crkvom. Do 1671. dograđeno je veće svetište, zvonik i predvorje. Kapele Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetog Valentina prigrađene su i dovršene 1732, dok je 1735. prigrađena kapela sv. Ane. U crkvi se nalazi barokni i klasicistički inventar. Na glavnom oltaru, obnavljanom u 19. stoljeću, osobito su vrijedni kasnobarokni anđeli te zidna slika svetog Antuna iz 1735. Propovjedaonica s kipovima kakve je imala 1741, smještena je u predvorje. Vrijedan je i oltar svetog Valentina s dva anđela (iz 1735) u pobočnoj kapeli, te Hefererove orgulje iz 1911. godine. Zvonik je dozidan 1807, a 1837. sazidan je novi kor. Drvena kurija župnog dvora i gospodarski objekti čine s crkvom vrijednu spomeničku cjelinu.

Župa u Slavetiću je godine 2011. proslavila svoj 350. rođendan. Tom prigodom u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom izdana je vrijedna knjiga „Župa svetog Antuna Pustinjaka u Slavetiću“ koju je priredio prečasni Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu u suradnji sa sinovima slavetićke župe, monsinjorima Josipom i Stjepanom Balobanom. Preporučamo svima tu lijepu knjigu, ali vas ujedno i pozivamo na hodočasnički pohod u prekrasni slavetićki kraj i u crkvu današnjeg svetog zaštitnika, Antuna Pustinjaka.

Sveti Antun Pustinjak u našoj se župi od davnina štuje u jaskanskoj franjevačkoj crkvi i u kapeli svoga imenjaka, svetog Antuna Padovanskog u Čabdinu.

Sveti Antun opat

Slika: Sveti Antun opat

Sveti Antun opat

Slika: Sveti Antun opat

Sveti Antun opat

Slika: Sveti Antun opat

Sveti Antun opat

Slika: Sveti Antun opat

Sveti Antun opat

Slika: Sveti Antun opat

Sveti Antun opat

Slika: Sveti Antun opat

Sveti Antun Pustinjak - župna crkva u Slavetiću

Slika: Sveti Antun Pustinjak - župna crkva u Slavetiću

Sveti Antun Pustinjak - župna crkva u Slavetiću

Slika: Sveti Antun Pustinjak - župna crkva u Slavetiću

Sveti Antun opat-župna crkva u Velom Lošinju

Slika: Sveti Antun opat-župna crkva u Velom Lošinju

Sveti Antun opat-župna crkva u Velom Lošinju

Slika: Sveti Antun opat-župna crkva u Velom Lošinju

Svetac dana - Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo, meksički svećenik i mučenik, rođen je 19. rujna 1886. u gradiću Agualeleu (općina Zapopan, država Jalisco, nadbiskupija Guadalajara), kao sin Cristóbala Sáncheza i Julije Delgadillo. Kao izvrstan učenik dobio je stipendiju i stupio u nadbiskupijsko sjemenište u Guadalajari. Za svećenika je zaređen 20. kolovoza 1911. Svećeničku službu obavljao je s velikim žarom, kao kapelan i župnik u različitim župama svoje nadbiskupije. Bio je omiljeni vjeroučitelj, propovjednik i ispovjednik, skroman i susretljiv duhovnik. Postavljen je 1923. za župnog vikara u selu Tamazulita, u župi Tecolotlán (biskupija Autlán). Bio je na glasu kao izvrstan organizator, a naročitu brigu vodio je o djeci, bolesnicima i siromasima. Od 1926. do 1928. u Meksiku je zavladao brutalni anticrkveni režim predsjednika Plutarca Elíasa Callesa, a Crkva i njezini službenici bili su izloženi žestokim progonima. Meksička vlada zabranila je javno ispovijedanje i štovanje katoličke vjere pa su svećenici svoju službu obavljali tajno, a svete mise služili su u domovima vjernika. Diljem Meksika narod se počeo buniti protiv tih progona i u mnogim krajevima izbio je ustanak („La Cristiada“). Velečasni Jenaro za najžešćih se progona skrivao sa svojim roditeljima kod obitelji Castillo, u njihovom domu na ranchu „La Cañada“.

Na današnji dan, 17. siječnja 1927, Padre Jenaro krenuo je s prijateljima prema poljima, u tobožnji lov, a zapravo se spremao služiti misu na jednoj farmi. Režimski vojnici postavili su im zasjedu. Uhitili su ih i vezali, a Jenaro se založio da puste na slobodu sve osim njega. Njega su odveli u Tecolotlán, na brdo zvano La Loma ili Cruz Verde (Zeleni križ). Okružili su ga i vezali konopcem oko vrata. On im je rekao: „Dobro, zemljaci, namjeravate me objesiti. Opraštam vam, kao što i meni dragi Bog uvijek oprašta. Neka živi Krist Kralj!“ Objesili su ga na obližnje stablo mesquitea. Nakon nekoliko sati vojnici su se vratili na mjesto zločina. Padre Jenaro bio je još uvijek živ pa su ga ustrijelili i skinuli s konopca. Potom su mučenika proboli bajunetom. Vjernici su su se pobrinuli za njegovo izmučeno tijelo, a mjesne vlasti su naredile da ga pokopaju na groblju u Tecolotlánu. Sedam godina kasnije, 1934, crkvene vlasti dozvolile su da se njegovi ostaci prenesu u župnu crkvu svetog Mihaela arkanđela u Coculi (Jalisco). Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1992. blaženim, a 2000. svetim.

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Slika: Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Slika: Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Slika: Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Slika: Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Slika: Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Slika: Sveti Jenaro Sánchez y Delgadillo

Svetac dana - Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot, papuanski vjeroučitelj i mučenik, rođen je vjerojatno 5. ožujka 1912. u papuanskom selu Rakunai na sjeveroistoku otoka New Britain (East New Britain, Papua Nova Gvineja), u Bismarckovom arhipelagu, u plemenu Tolai, kao treće od šestero plemenskog poglavice Angela Tu Puia i Marije la Tumul. Točan datum njegovog rođenja nije poznat jer su japanske okupacijske sile otuđile i zapalile rodne i krsne listove u misijskoj postaji Rakunai. U njihovo selo stigli su Misionari Srca Isusova (MSC) i Peterovi roditelji pokrstili su se godine 1898. Angelo Tu Puia bio je plemenit čovjek koji je već 40 godina upravljao svojim selom i vodio brigu o siromasima i nevoljnicima. U tom duhu odgojio je i svojeg sina Petera. Od 1919. Peter je pohađao lokalnu misijsku školu. Peter je od malih nogu na svakom koraku iskazivao svoju pobožnost pa su misionari smatrali da će postati svećenik. No, po željama svojeg oca, Peter je imao drugačije planove. Završio je misijsku školu, a 1930. upisao se u Kolegij svetog Pavla u Taliligapu, u kojem su se dodatno školovali vjeroučitelji laici koji su surađivali s Misionarima Srca Isusova. Nakon završene škole djelovao je od 1933. u misijskoj postaji rodnog sela Rakunai kao vjeroučitelj djece, mladeži i odraslih. Uvijek je sa sobom nosio Sveto pismo, a njegovi su učenici bili oduševljeni načinom kojim je širio Radosnu vijesti. Oženio je 11. studenoga 1936. Paulu la Varpit, katoličku djevojku iz susjednog sela, s kojom je imao troje djece. Za vrijeme japanske okupacije Peter je često dolazio u sukob s policijom jer je ustrajno propovijedao katolički nauk, a posebno je bio čvrst u svojim stajalištima o svetosti katoličkog braka. Japanci su 1942. uhitili sve misionare i odveli ih u koncentracijske logore.

Peter je i dalje držao vjeronauk u župi, bolesnicima i umirućima nosio svetu pričest, krstio obraćenike, pomagao siromasima, pribavljao hranu za uhićene svećenike i ratne zarobljenike. Kako je crkva bila srušena, izgradio je privremenu bogomolju od lišća i granja. Zbog toga su ga kasnije optužili kao i zbog tobožnje prisile na brak vjernika katolika. Kad su Japanci uvidjeli da će izgubiti rat, postali su nemilosrdni prema mjesnim žiteljima i zabranjivali su kršćanske običaje i obrede. Peter je uhićen na Božić 1944. zbog vjerskih okupljanja i protivljenja poligamiji. Zatvoren je u koncentracijski logor Vunaiara, u jednu pećinu, i sustavno mučen. Zatvorenik Arap To Binabak kasnije je svjedočio o njegovom mučeništvu. Peterova majka i trudna supruga svaki dan su mu dolazile u posjet i donosile hranu. Japanci su mu dali smrtonosnu injekciju i ugušili ga, a obitelji su rekli da je preminuo od bolesti. Dogodilo se to 7. srpnja 1945. u Peterovom rodnom mjestu Rakunai. Njegovom sprovodu u Rakunaiju nazočilo je mnogo svijeta unatoč kontrolama japanske policije, a pokopan je na misijskom groblju. Peterovo tijelo danas počiva u kapeli župne crkve u Rakunaiju. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 17. siječnja 1995. na stadionu u Port Moresbyju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje. Papuanska vlada tiskala je 5. ožujka 2012. seriju poštanskih maraka u čast Peterovog stotog rođendana. Zaštitnik je bračnih parova, vjeroučitelja i rodnog Rakunaija.

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Blaženi Peter To Rot

Slika: Blaženi Peter To Rot

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani