Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - KOLOVOZ

1Sveti Alfonz Liguori
1Sveti Petar Julijan Eymard
1Sveti Petar Faber
2Gospa od anđela
2Sveti Euzebije iz Vercellija
2Sluga Božji Aleksa Benigar
3Blaženi Augustin Kažotić
3Sveta Lidija iz Tijatire
3Sveti Nikodem
4Sveti Ivan Marija Vianney
4Sveti Stjepan I
4Sveti Luigi Scrosoppi
5Gospa Snježna
5Sveta Nona
5Sveti Osvald
6Preobraženje Gospodinovo
6Sveti Hormizda
6Sveti Kremet
7Sveti Siksto II, papa i mučenik
7Sveti Kajetan
7Sveti Albert iz Trapanija
8Sveti Dominik
8Sveti Cirijak Rimski
8Sveta Mary MacKillop
9Sveta Terezija Benedikta od Križa
9Sveti Emigdije
9Sveta Marianne Cope
10Sveti Lovro, đakon i mučenik
10Blaženi Franciszek Drzewiecki
10Sluga Božji Nikola Bijanković
11Sveta Klara
11Sveti John Henry Newman
11Sveta Filomena
12Blaženi Inocent XI.
12Blaženi Karl Leisner
12Blažena Carmen Elena Rendiles Martínez
13Sveti Kasijan
13Sveti Poncijan i Hipolit
13Blaženi Marko iz Aviana
13Sveta Radegunda
14Sveti Maksimilijan Kolbe
14Sveti Dominik Ibánez de Erquicia i Franjo Shoyemon
14Sveti Antonio Primaldo i otrantski mučenici
15Velika Gospa
15Sveti Tarzicije
15Sveti Alfred iz Hildesheima
16Sveti Rok
16Sveti Stjepan kralj
16Sluga Božji Antun Mahnić
17Sveti Hijacint
17Sveta Klara iz Montefalca
17Sveti Ivan Rilski
18Sveta Jelena Križarica
18Sveti Agapit
18Sveti Alberto Hurtado Cruchaga
19Sveti Ivan Eudes
19Sveti Sebald
19Sveti Ljudevit Anžuvinac
20Sveti Bernard
20Sveta Maria de Mattias
20Sveti Samuel
21Sveti Pio X.
21Blaženi Aleksandar Haleški
21Sveti Sidonije Apolinar
22Blažena Djevica Marija Kraljica
22Sveti Simforijan iz Autuna
22Blaženi Bernard iz Offide
23Sveta Ruža Limska
23Sveti Filip Benizi
23Sluga Božji Josip Stadler
24Sveti Bartol
24Blaženi Miroslav Bulešić
24Blažena Veronica Antal
25Sveti Ljudevit
25Sveti Josip Calasanz
25Sveti Thomas de Cantilupe
26Sveti Aleksandar iz Bergama
26Sveta Marija od Propetog Isusa Baouardy
26Sveti Melkisedek
26Blaženi Ivan Pavao I
27Sveta Monika
27Sveta Emilija de Vialar
27Sveti David Lewis
28Sveti Augustin
28Sveta María Micaela Desmaissières
28Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv
29Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja
29Sveta Sabina Rimska
29Blažena Bronislava
30Sveta Margaret Ward
30Blaženi Alfredo Ildefonso Schuster
30Sveta Narcisa od Isusa
31Sveti Rajmund Nonat
31Sveti Josip iz Arimateje
31Gospa od Suza

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Augustin

Sveti Augustin

Sveti Augustin

Današnji sveti zaštitnik Aurelije Augustin, filozof, teolog i crkveni naučitelj rodio se 13. studenog 354. u Tagasti, u sjevernoafričkoj rimskoj pokrajini Numidiji (danas Souk Ahras, Alžir). Jedan od najvažnijih latinskih crkvenih otaca i veliki zapadni crkveni naučitelj, bio je sin rimskog dekuriona, poganina Patricija i majke kršćanke, svete Monike. U Kartagi je studirao gramatiku, dijalektiku, retoriku, aritmetiku, geometriju, astronomiju i glazbu. U mladosti se priklonio dualističkom maniheizmu i živio razvratnim životom. Tada je dobio i nezakonitog sina Adeodata. Nakon završenog studija otvorio je govorničku školu u Tagasti i zatim predavao u Kartagi, a 383. preuzeo mjesto učitelja govorništva u Milanu. Za njim je u Italiju došla i njegova brižna majka Monika. Potaknut propovijedima milanskog biskupa Ambrozija i majčinim molitvama, postao je 23. travnja 387. kršćaninom. Krstio ga je sveti Ambrozije, zajedno s njegovim sinom Adeodatom. Vratio se potom u Afriku gdje je 391. zaređen za svećenika, a 396. postao biskup u Hiponu (danas Hannaba u Alžiru). U tom gradu preminuo je na današnji dan, 28. kolovoza 430, u vrijeme kada su Vandali opsjedali grad. Tijelo mu je zatim preneseno najprije na Sardiniju, a poslije u Paviju.

Napisao je više od 100 djela od kojih su najbrojnija tumačenja svetopisamskih tekstova i propovijedi, zatim teološka i polemička djela protiv krivovjernika. Najčitanije mu je djelo „Ispovijesti“, neka vrsta duhovne biografije, a najvažnije „O Božjoj državi“, u kojem iznosi svojevrsnu filozofiju i teologiju povijesti. „Ispovijesti“ započinju poznatom rečenicom: „Za sebe si nas stvorio, Bože, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi“! O Augustinu govore mnoge legende, od kojih navodimo tek jednu. Dok je, razmišljajući o Bogu šetao uz more, opazio je dječaka kako školjkom pretače more u jamu pijeska. Augustin ga je upitao što to radi, a dječak je odgovorio: „Isto što i ti; ti želiš shvatiti neizmjernog Boga, a ja želim izgrabiti more.“ Kao filozof i teolog imao je velik utjecaj na cjelokupni razvoj zapadnoeuropske misli. Proglašen je 1298. crkvenim naučiteljem, kao jedan od „velikih doktora Zapadne crkve“. Po njemu su nazvani brojni gradovi (među njima i Saint Augustine u Floridi), a zaštitnik je pivara, tiskara, teologa, očnih bolesnika, Vallette na Malti te brojnih biskupija, gradova, naselja, udruga, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Velika, Bočkinci kod Marijanaca, Jamno kod Bednje, Mutilić kod Udbine, Belej na Cresu, Sveta Nedjelja na Hvaru, sjemenište u Subotici). Istaknutu ulogu u povijesti Crkve imaju redovnici augustinci, koji slijede monaška pravila svetog Augustina, svoga zaštitnika. Tijekom stoljeća augustinci su se razgranali u nekoliko redova i skupina (fratri pustinjaci, regularni kanonici, bosonogi augustinci), a nekoć su uspješno djelovali i u hrvatskim krajevima. Hrvatskoj su dali više biskupa, uglednih propovjednika, profesora i diplomata, a augustinac pustinjak bio je i hrvatski blaženik Gracija iz Mula (1438-1508).

Sveti Augustin

Slika: Sveti Augustin

Sveti Augustin

Slika: Sveti Augustin

Sveti Augustin

Slika: Sveti Augustin

Sveti Augustin

Slika: Sveti Augustin

Sveti Augustin

Slika: Sveti Augustin

Sveti Augustin

Slika: Sveti Augustin

Sveti Augustin-crkva u Bočkincima

Slika: Sveti Augustin-crkva u Bočkincima

Sveti Augustin-župna crkva u Velikoj

Slika: Sveti Augustin-župna crkva u Velikoj

Svetac dana - Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières, španjolska redovnica, utemeljiteljica kongregacije Klanjateljica službenica presvetog Sakramenta i milosrđa, poznata i kao sveta María Micaela od presvetog Sakramenta (Santa María Micaela del Santísimo Sacramento), rođena je 1. siječnja 1809. u Madridu kao Micaela Desmaissières y López de Dicastillo, u obitelji visokog španjolskog visokog plemstva, kći visokog časnika Miguela i dvorske dame Bernarde. U djetinjstvu je ostala bez majke. Izvrsno je slikala, svirala harfu, plesala i jahala. Kretala se u visokim krugovima, a prateći brata Diega, španjolskog veleposlanika u Parizu i Bruxellesu, boravila u europskim kraljevskim palačama. Već se u ranoj mladosti posvetila dobrotvornom radu, brizi za bolesnike i siromahe, a djeci je predavala vjeronauk. Ljubav prema Isusu u presvetom Sakramentu postala je vodilja u Micaelinom životu. Kad je 1834. u Gudalajari izbila epidemija kuge, Micaela se junački istakla u službi bolesnika.

Otvorila je 21. travnja 1845. u Madridu dom za posrnule djevojke i ugrožene žene, a kao velika štovateljica Euharistije osnovala je 1856. kongregaciju Klanjateljica službenica presvetog Sakramenta i milosrđa (Adoratrices Esclavas del Santísimo Sacramento y de la Caridad ). Uzela je redovničko ime María Micaela del Santísimo Sacramento. La Madre Sacramento, kako su je zvali, izabrana je 1858. za poglavaricu reda i ubrzo otvorila nove kuće u brojnim španjolskim gradovima. Njezin ispovjednik i duhovni vođa bio je sveti Antun Marija Claret. Družba se posvetila promicanju euharistijskih pobožnosti i služenju bližnjima. Časna majka Marija Mihaela preminula je u Valenciji 24, kolovoza 1865, od posljedica kolere kojom se zarazila njegujući bolesnike. U Valenciji je i pokopana. Papa Pio XI. proglasio ju je 1925. blaženom, a 1934. svetom. Njezina družba djeluje i danas uspješno diljem svijeta (Europa, Južna i Srednja Amerika, Afrika, Azija), s oko 1100 sestara u 23 zemlje.

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Sveta María Micaela Desmaissières

Slika: Sveta María Micaela Desmaissières

Svetac dana - Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Blažena Lavrentija Harasimiv, krsnim imenom Levkadija, ukrajinska grkokatolička redovnica i mučenica, rođena je 30. rujna 1911. u ukrajinskom selu Rudniki (kotar Mikolaiv, okrug Lavov/L’viv). Pristupila je 1931. Sestrama svetog Josipa, a dvije godine kasnije položila je vječne zavjete i uzela redovničko ime Lavrentija. Sovjetski, komunistički Narodni komesarijat unutarnjih poslova uhitio ju je 1950. zbog ispovijedanja vjere i odanosti dragom Bogu. Poslali su je po kazni u češki grad Bořislav (okrug Teplice, pokrajina Ústí nad Labem), a kasnije je premjestili u Tomsk, grad na jugozapadu Sibira. Tamo se ubrzo razboljela od sušice i nikada se više nije oporavila.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja poslali su je 30. lipnja 1950. u selo Harsk (oblast Tomsk) gdje je morala voditi brigu o jednom nepokretnom bolesniku. Unatoč sve lošijem zdravlju, prekomjernom radu i nečovječnom okruženju Lavrentija je ustrajala u svojoj žarkoj vjeri. Tuberkuloza ju je potpuno shrvala i ona je preminula u Harsku na današnji dan, 28. kolovoza 1952. Blaženom ju je 27. lipnja 2001. u Lavovu proglasio papa Ivan Pavao II, tijekom svojeg posjeta Ukrajini, zajedno s još 24 ukrajinske žrtve zločinačkog sovjetskog režima.

Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Slika: Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Slika: Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Slika: Blažena Levkadija (Lavrentija) Harasimiv

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani