Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - LISTOPAD

1Sveta Terezija od Djeteta Isusa
1Sveti Bavo iz Genta
1Sveti Grgur Prosvjetitelj
1Službenica Božja Suzanne Aubert
2Sveti anđeli čuvari
2Blaženi Jan Beyzym
2Službenica Božja Ana Marija Marović
3Blaženi Columba Marmion
3Sveta Teodora Guérin
3Sveti Dionizije Aeropagit
4Sveti Franjo Asiški
4Sveti Amon pustinjak
4Sveti Petronije Bolonjski
5Sveti Placid i Mavro
5Sveta Faustina Kowalska
5Blaženi Bartolo Longo
6Sveti Bruno
6Sveti Adalbero
6Sveta Marija Franciska od Pet Rana
7Blažena Djevica Marija od Krunice
7Blažena Chiara "Luce" Badano
7Sveti Srđ i Bah
7Sveta Justina Padovanska
8Sveti starac Šimun
8Sveti Marko papa
8Službenica Božja Marica Stanković
9Sveti Ivan Leonardi
9Sveti Dionizije Pariški
9Sveti Abraham, patrijarh
10Sveti Franjo Borgia
10Sveti Luis Bertrán
10Sveti Baruh
11Sveti Ivan XXIII.
11Sveti Daniele Comboni
11Sveti Canice
12Sveti Serafin
12Sveti Maksimilijan Celjski
12Sveti Radim Gaudencije
12Blaženi Carlo Acutis
13Sveti Eduard
13Sveti Koloman
13Blaženi Honorat Koźmiński
14Sveti Kalist I.
14Blaženi Roman Lisko
14Sveta Paraskeva (Petka)
15Sveta Terezija Avilska
15Blažena Marija Poussepin
15Blaženi Michał Sopoćko
16Sveta Hedviga
16Sveta Margareta Marija Alacoque
16Sveti Gal Irski
16Sveta Marguerite d’Youville
17Sveti Ignacije Antiohijski
17Blaženi Contardo Ferrini
17Sveti Richard Gwyn
18Sveti Luka
18Sveti Justus iz Beauvaisa
18Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński
19Sveti Pavao od Križa
19Sveti Ivan de Brébeuf i sjevernoamerički mučenici
19Sveti Petar iz Alcántare
20Sveti Vendelin
20Sveta Marija Bertilla Boscardin
20Blaženi Jerzy Popiełuszko
21Sveta Uršula
21Sveti Hilarion iz Gaze
21Sveti Gašpar del Bufalo
22Sveti Ivan Pavao II.
22Sveta Marija Saloma
22Sveti Abercije
23Sveti Ivan Kapistran
23Sveti Ignacije Carigradski
23Sveti Józef Bilczewski
24Sveti Antun Marija Claret
24Sveti Luigi Guanella
24Blažena Maria Tuçi
25Blažena Katarina Kotromanić
25Sveti Krizant i Darija
25Sveta Tabita
26Sveti Demetrije Srijemski
26Blaženi Bonaventura iz Potenze
26Blaženi José Gregorio Hernández
27Sveti Frumencije
27Sveti Abraham Pustinjak
27Sveti Evarist papa
28Sveti Šimun i Juda Tadej
28Sveti Joaquín Royo Pérez i kineski mučenici
28Blaženi Petrus Donders
29Sveti Narcis Jeruzalemski
29Sveti Gaetano Errico
29Sveta Ermelinda
30Sveti Marcel iz Tangera
30Sveti Angelo iz Acrija
30Blaženi Zoltán Meszlényi
31Sveti Alfons Rodriguez
31Sveti Wolfgang
31Blažena Irene Stefani

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Demetrije Srijemski

Sveti Demetrije Srijemski

Sveti Demetrije Srijemski

Današnji sveti zaštitnik je Demetrije (Dimitrije, Dmitar, Mitar) Srijemski, đakon i mučenik, čije je djelovanje vezano i uz naše krajeve. Rođen je oko 270. kao sin visokog vojnog časnika. Đakon sirmijskog biskupa mučenika Ireneja, za Dioklecijanova progonstva osuđen je na smrt, mučen i pogubljen na jednom od savskih mostova oko 304. zbog čuvanja svetih knjiga. Najpoznatiji je od takozvanih srijemskih mučenika. Na mjestu pogubljenja izvan zidina Sirmija bila mu je podignuta bazilika. Kad je hunski kralj Atila 441. razorio Sirmij, relikvije su mu prenesene u Solun, u kojem je postao domaći svetac, a njegova bazilika (V. stoljeće) sjedište štovanja za sav kršćanski Istok.

Njegov kult jako je raširen na Istoku, posebno u Grka i pravoslavnih Slavena, ali i u Hrvata. Po njemu je ime dobio i veliki hrvatski kralj Dmitar Zvonimir pa danas imendan slave i neki naši Zvonimiri i Zvonke. U srednjem vijeku bio je omiljeni zaštitnik vojnika, vitezova i križara. Sačuvano je 20 svečanih govora koje su o njemu izrekli visoki crkveni dostojanstvenici i veliki govornici. Antički Sirmium, u IV. stoljeću politička i crkvena metropola rimske Panonije, nazvan je 1180. po crkvi svetog Demetrija Civitas Sancti Demetrii, potom Dmitrovica pa Mitrovica i na kraju Srijemska (Sremska) Mitrovica. Stoga je sveti Demetrije zaštitnik Srijemske Mitrovice, grada, župe i srijemske biskupije. Zaštitnik je i Soluna, Beograda te mnogih drugih naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem kršćanskog svijeta i u hrvatskim krajevima (Piškorevci kod Đakova-grkokatolici, Brodski Drenovac kod Pleternice, Trenkovo kod Velike, Zadar-Sveučilište, Gabrili-Konavle, Ravno-Oblat, pravoslavne crkve u Dalju, Malom Grđevcu, Bračevcima kod Đakova i Stupovači kod Kutine).

Sveti Demetrije Srijemski

Slika: Sveti Demetrije Srijemski

Sveti Demetrije Srijemski

Slika: Sveti Demetrije Srijemski

Sveti Demetrije Srijemski

Slika: Sveti Demetrije Srijemski

Sveti Demetrije Srijemski

Slika: Sveti Demetrije Srijemski

Svetac dana - Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze (Bonaventura da Potenza), talijanski svećenik, franjevac konventualac, rođen je kao Carlo Antonio Gerardo Lavanga 4. siječnja 1651. u Potenzi, glavnom gradu talijanske regije Basilicate. Dijete siromašne i pobožne obitelji, prvih petnaest godina života proveo je u dječjim igrama i u vjerskom žaru koji ga je obuzimao već u ranoj mladosti. U redove franjevaca konventualaca pristupio je 1666. u gradu Nocera Inferiore (provincija Salerno, Campania), a za svećenika je zaređen 1675. u katedrali grada Amalfija (provincija Salerno). Bio je glasoviti misionar na području Campanije (južna Italija) i boravio u mnogim campanijskim samostanima (Aversa, Maddaloni, Amalfi, Ischia, Sorrento, Napulj). Odbijao je visoke službe i položaje, a 1703. prihvatio mjesto učitelja franjevačkih novaka u Noceri. Premješten je 1709. u Ravello (provincija Salerno), gdje je preuzeo duhovno vodstvo u tamošnjem samostanu. Kad bi dočuo da je u nekom mjestu izbila pošast kuge, odmah bi pohitio tamo i revno dvorio bolesnike.

Temperamentni, vatreni južnjak, bio je odani štovatelj Blažene Djevice Marije, naročito njezinog Bezgrešnog začeća. Bio je pravi sin svetog Franje jer je nasljedovao njegovo siromaštvo i ljubav, čistoću i duh svladavanja. Njegova naročita vrlina bila je poniznost i poslušnost pa su ga i nazvali “svecem poslušnosti”. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a imao je dar proroštva, poniranja u srca, levitacija i ekstaza. Mistik, preminuo je u Ravellu od posljedica gangrene, na današnji dan, 26. listopada 1711, pjevajući psalme. Prije nego su ga pokopali u crkvi svetog Franje, pronijeli su njegovo tijelo u procesiji gradskim ulicama. Pobožni narod slavio ga je kao pravoga sveca. Blaženim ga je proglasio 1755. papa Pio VI. Njegove relikvije nalaze se u Ravellu. U nadbiskupiji Amalfi-Cava de' Tirreni svečano je 2011. proslavljena 300. obljetnica Bonaventurine smrti.

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Slika: Blaženi Bonaventura iz Potenze

Svetac dana - Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández Cisneros, venezuelski liječnik, franjevački trećoredac, kartuzijanac, rođen je 26. listopada 1864. u selu Isnotú (savezna država Trujillo, sjeverozapadna Venezuela), kao najstarije od šestero djece trgovca Benigna Maríje Hernándeza Manzanede i domaćice Josefe Antonije Cisneros Mansilla. Kršten je 30. siječnja 1865, a krizman 6. prosinca 1867. U glavnom gradu Venezuele Caracasu polazio je od 1878. uglednu srednju školu Colegio Villegas, a s 18 godina počeo studirati medicinu. Diplomirao je 29. lipnja 1888, a zatim kao državni stipendist nastavio sa specijalizacijom u Parizu i Berlinu. Od 1891. djelovao je kao sveučilišni profesor u Caracasu i kao vodeći liječnik u bolnici José María Vargas. Bilo mu je izuzetno stalo do siromaha i nevoljnika pa ih je liječio besplatno i kupovao im lijekove vlastitim novcem. Osjećao je želju za duhovnim pozivom pa je 7. prosinca 1899. postao franjevački trećoredac. Namjeravao se pridružiti redovnicima kartuzijancima i proveo je razdoblje od 16. srpnja 1908. do 21. travnja 1909. u kartuzijanskom samostanu Santo Spirito di Farneta u talijanskom gradu Lucchi (Toscana). Uzeo je redovničko ime fra Marcello, ali se morao vratiti u Caracas zbog zdravstvenih problema.

Nakon što je venezuelski diktator, general Juan Vicente Gómez Chacón, privremeno zatvorio sveučilište u Caracasu, doktor José Gregorio studirao je 1913. osam mjeseci teologiju u Rimu (Collegio Pio Latino Americano). Opet se razbolio i morao se vratiti u Venezuelu. Prepoznao je to kao znak da treba odustati od vjerskog poziva i da je njegov apostolat obavljanje liječničke prakse. Erudit, samac, proveo je ostatak svojeg života posvećen molitvama i besplatnoj liječničkoj brizi za siromahe. Preminuo je 29. lipnja 1919. u Caracasu. Srušio ga je automobil dok je izlazio iz ljekarne, u kojoj je upravo kupio lijekove za jednu stariju pacijenticu. Udario je glavom u rub pločnika, prevezen je u bolnicu i tamo je umro. Njegove relikvije počivaju u župnoj crkvi Naše Gospe od svjetla u središtu Caracasa. Odmah nakon njegove smrti vjernici diljem Latinske Amerike počeli su ga častiti kao sveca. Blaženim ga je proglasio 30. travnja 2021. papa Franjo. Svečanost beatifikacije održana je u Caracasu, a obrede je predvodio apostolski nuncij Aldo Giordano. Blaženi José Gregorio Hernández zaštitnik je studenata medicine, dijagnostičara, liječnika i pacijenata. U Venezueli je naročito omiljen među običnim pukom i uživa status nacionalnog junaka, a njegovim imenom nazvane su mnoge ustanove, bolnice, župe i ulice.

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Blaženi José Gregorio Hernández

Slika: Blaženi José Gregorio Hernández

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani