Župa svetog Nikole biskupa

JASTREBARSKO


SVECI MJESECA - LISTOPAD

1Sveta Terezija od Djeteta Isusa
1Sveti Bavo iz Genta
1Sveti Grgur Prosvjetitelj
1Službenica Božja Suzanne Aubert
2Sveti anđeli čuvari
2Blaženi Jan Beyzym
2Službenica Božja Ana Marija Marović
3Blaženi Columba Marmion
3Sveta Teodora Guérin
3Sveti Dionizije Aeropagit
4Sveti Franjo Asiški
4Sveti Amon pustinjak
4Sveti Petronije Bolonjski
5Sveti Placid i Mavro
5Sveta Faustina Kowalska
5Blaženi Bartolo Longo
6Sveti Bruno
6Sveti Adalbero
6Sveta Marija Franciska od Pet Rana
7Blažena Djevica Marija od Krunice
7Blažena Chiara "Luce" Badano
7Sveti Srđ i Bah
7Sveta Justina Padovanska
8Sveti starac Šimun
8Sveti Marko papa
8Službenica Božja Marica Stanković
9Sveti Ivan Leonardi
9Sveti Dionizije Pariški
9Sveti Abraham, patrijarh
10Sveti Franjo Borgia
10Sveti Luis Bertrán
10Sveti Baruh
11Sveti Ivan XXIII.
11Sveti Daniele Comboni
11Sveti Canice
12Sveti Serafin
12Sveti Maksimilijan Celjski
12Sveti Radim Gaudencije
12Blaženi Carlo Acutis
13Sveti Eduard
13Sveti Koloman
13Blaženi Honorat Koźmiński
14Sveti Kalist I.
14Blaženi Roman Lisko
14Sveta Paraskeva (Petka)
15Sveta Terezija Avilska
15Blažena Marija Poussepin
15Blaženi Michał Sopoćko
16Sveta Hedviga
16Sveta Margareta Marija Alacoque
16Sveti Gal Irski
16Sveta Marguerite d’Youville
17Sveti Ignacije Antiohijski
17Blaženi Contardo Ferrini
17Sveti Richard Gwyn
18Sveti Luka
18Sveti Justus iz Beauvaisa
18Sveti Zygmunt Szczęsny Feliński
19Sveti Pavao od Križa
19Sveti Ivan de Brébeuf i sjevernoamerički mučenici
19Sveti Petar iz Alcántare
20Sveti Vendelin
20Sveta Marija Bertilla Boscardin
20Blaženi Jerzy Popiełuszko
21Sveta Uršula
21Sveti Hilarion iz Gaze
21Sveti Gašpar del Bufalo
22Sveti Ivan Pavao II.
22Sveta Marija Saloma
22Sveti Abercije
23Sveti Ivan Kapistran
23Sveti Ignacije Carigradski
23Sveti Józef Bilczewski
24Sveti Antun Marija Claret
24Sveti Luigi Guanella
24Blažena Maria Tuçi
25Blažena Katarina Kotromanić
25Sveti Krizant i Darija
25Sveta Tabita
26Sveti Demetrije Srijemski
26Blaženi Bonaventura iz Potenze
26Blaženi José Gregorio Hernández
27Sveti Frumencije
27Sveti Abraham Pustinjak
27Sveti Evarist papa
28Sveti Šimun i Juda Tadej
28Sveti Joaquín Royo Pérez i kineski mučenici
28Blaženi Petrus Donders
29Sveti Narcis Jeruzalemski
29Sveti Gaetano Errico
29Sveta Ermelinda
30Sveti Marcel iz Tangera
30Sveti Angelo iz Acrija
30Blaženi Zoltán Meszlényi
31Sveti Alfons Rodriguez
31Sveti Wolfgang
31Blažena Irene Stefani

DEKANAT

O ŽUPI

ZAJEDNICE

LINKOVI

Mjesec    Dan     

Svetac dana - Sveti Alfons Rodriguez

Sveti Alfons Rodriguez

Sveti Alfons Rodriguez

Zaštitnik posljednjeg listopadskog dana je sveti Alfons (Alonso) Rodriguez, španjolski isusovački laik. Rodio se 25. srpnja 1532. u španjolskom gradu Segoviji kao drugo od jedanaestoro djece bogatog trgovca vunom. Kao dječak od 10 godina susreo je isusovca, blaženog Petra Fabera, koji ga je pripremio za prvu pričest i snažno utjecao na njegov budući život. Sa 14 godina počeo se školovati kod isusovaca, ali mu je iznenada umro otac pa se vratio kući kako bi preuzeo njegov posao. Oženio se s 26 godina, ali kad je mu je ubrzo umrla supruga i troje djece, odlučio se potpuno posvetiti duhovnom životu. Napustio je sve što je posjedovao i pokušao se pridružiti Družbi Isusovoj, ali je zbog nedostatka naobrazbe isprva bio odbijen. Ipak, primljen je 31. siječnja 1571. u isusovački red kao brat laik u Valenciji, a nakon 6 mjeseci poslan je na otok Mallorcu.
Djelovao je 46 godina kao vratar u isusovačkom kolegiju Montesión u Palmi na Mallorci. Milosrdan, susretljiv i prijazan, dijelio je milostinju, hranu i odjeću siromasima i brinuo se za smještaj putnika namjernika i hodočasnika. S tog skromnog mjesta godinama je snažno utjecao na mnoge ljude i događaje, a njegove su duhovne savjete tražili i studenti i ugledni građani. Strogi pokornik i isposnik, naročitu pobožnost gajio je prema Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije, revno molio krunicu, a svojeg mladog prijatelja svetoga Petra Clavera nagovorio je da pođe kao misionar u Južnu Ameriku. Čudotvorac i vizionar, mistik i asketa, svojim žarkim molitvama ozdravljao je mnoge ljude. Ostavio je za sobom zbirku svojih dnevničkih zapisa, mističnih iskustava te jednostavnih duhovnih misli i crteža. Preminuo je na današnji dan, 31. listopada 1617. u Palmi, a sprovod mu se pretvorio u pravo slavlje, u kojem je uz španjolskog potkralja i biskupa Mallorce sudjelovalo mnoštvo građana, od plemića i bogataša do siromaha i bolesnika. Blaženim ga je 1825. proglasio papa Leon XII, a svetim 1887. papa Leon XIII. Zaštitnik je Mallorce.

Sveti Alfons Rodriguez

Slika: Sveti Alfons Rodriguez

Sveti Alfons Rodriguez

Slika: Sveti Alfons Rodriguez

Sveti Alfons Rodriguez

Slika: Sveti Alfons Rodriguez

Sveti Alfons Rodriguez

Slika: Sveti Alfons Rodriguez

Sveti Alfons Rodriguez

Slika: Sveti Alfons Rodriguez

Svetac dana - Sveti Wolfgang

Sveti Wolfgang

Sveti Wolfgang

Sveti Wolfgang, biskup Regensburga, misionar i benediktinac, rođen je 924. u Pfullingenu (Schwaben, Baden-Württemberg) kao sin bogatih roditelja, potomak švapskih grofova. Od sedme godine pohađao je samostansku školu kod benediktinaca na otoku Reichenau u Bodenskom jezeru. Studij je nastavio u novoosnovanoj katedralnoj školi u Würzburgu (Unterfranken, Bavarska). Postao je 956. ravnatelj katedralne škole u Trieru (Rheinland-Pfalz), na preporuku prijatelja, Heinricha von Babenberga, trierskog nadbiskupa. Za svećenika ga je zaredio 968. augsburški biskup Ulrich u švicarskom benediktinskom samostanu Einsiedeln (kanton Schwyz), u kojem je boravio od 965. Djelovao je tamo i kao školski ravnatelj, a od 970. i kao prior. Boravio je 971. kao misionar u Češkoj i Mađarskoj, a uz širenje evanđelja utemeljio je brojne nove crkvene zajednice i sudjelovao u osnivanju biskupije u Pragu. Postao je na Božić 972. biskup bavarskog grada Regensburga. Veliki reformator, obnovio je monaštvo u Bavarskoj, učvrstio duhovnost i disciplinu, gradio nove crkve, promicao obrazovanje. U Regensburgu je 975. utemeljio katedralnu školu.

Bio je sjajan propovjednik, živio pokornički, a naročitu brigu posvećivao je siromasima pa su ga nazvali i „Velikim dobrotvorom“. Njegovim zagovorom dogodila su se mnoga čudesa. Tako je prema predaji izliječio bolesnika koji je izgubio vid, izbavio opsjednutu ženu, spasio zaražene gubavce. Bio je tutor budućeg cara Heinricha II. Pred kraj života povukao se u osamu opatije Mondsee (Gornja Austrija), na jezero koje nazvano po njemu, Wolfgangsee, kao i naselje na tom jezeru, St. Wolfgang im Salzkammergut. Preminuo je putujući na misije, na današnji dan, 31. listopada 994, u kapeli svetog Othmara u Puppingu kod Eferdinga (Gornja Austrija). Pokopan je u samostanskoj crkvi opatije svetog Emmerama u Regensburgu. Na njegov grob stoljećima dolaze hodočasnici i bolesnici, a zabilježeno je na stotine ozdravljenja. Zazivaju ga kod paralize, kapi, moždanih udara, očnih i želučanih bolesti, kostobolje i trbobolje, uloga, proljeva, krvarenja, bolesnih nogu i neplodnosti, a zaštitnik je Bavarske, biskupije i grada Regensburga, tesara, kipara, drvodjelaca, drvara, ugljenara, brodara, pastira, invalida i bolesne stoke. Svetim ga je proglasio 1052. papa Leon IX.

Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

Svetac dana - Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Sefani, talijanska redovnica iz družbe Misionarki Gospe Utješiteljice, misionarka u Keniji, rođena je kao Aurelia Jacoba Mercede Stefani 22. kolovoza 1891. u talijanskom naselju Anfu (provincija Brescia, Lombardija), kao peto od dvanaestero djece Giovannija Stefanija i Annunziate Massari. Odrasla je u pobožnoj kršćanskoj obitelji. Majka joj je umrla 1907. pa je Aurelia, tada još djevojčica, preuzela njezinu ulogu i pomagala ocu u odgoju mlađe braće. Unatoč životnim teškoćama bila je odlična učenica. U lipnju 1911. osjetila je u sebi poziv za duhovnim zvanjem i misionarskim radom pa se pridružila redu Misionara Gospe Utješiteljice (Istituto Missioni Della Consolata) u Torinu, zajednice koju je utemeljio 1901. za muška, a 1910. za ženska zvanja (Suore missionarie della Consolata) talijanski svećenik, blaženi Giuseppe Allamano (Castelnuovo Don Bosco, Pijemont, 21, I. 1851-Torino, 16. II. 1926). Po ulasku u novicijat uzela je redovničko ime Irene. Vječne zavjete položila je 29. siječnja 1914, a 28. prosinca iste godine otputovala je u Afriku. Svoje misionarske djelovanje započela je na prostoru apostolskog vikarijata (danas nadbiskupije) Nyeri, smještene u središnjoj Keniji, na jugozapadnim obroncima vulkanskog masiva Mount Kenya. Kad je 30. siječnja 1915. stigla među pripadnike naroda Kikuyu, sestru Irenu dočekalo je veliko siromaštvo, osamljenost i iscrpljenost. Trudila se naučiti domorodački jezik te shvatiti i prihvatiti njihovu kulturu. Kad su tragedije Prvog svjetskog rata zahvatile i afričke zemlje, nevoljnim ljudima u pomoć su priskočili i misionari. Od 1916. do 1918. sestra Irene radila je u vojnim bolnicama u Keniji i Tanzaniji, u kojima je nedostajalo i lijekova i hrane. U tim je godinama susrela i njegovala na tisuće ranjenika. Ona nije vodila brigu samo o tijelima bolesnika već je liječila i njihove duše. Bolesnici su je zavoljeli i prozvali je svojim anđelom. Po završetku rata Irene se vratila u apostolski vikarijat Nyeri gdje se posvetila evangelizaciji i radila kao učiteljica, liječnica, medicinska sestra i socijalna radnica. U misiji Gikondi (kotar Mukurwe'inî, pokrajina Nyeri) djelovala je od 1920. do smrti.

Vođena bezuvjetnom ljubavlju i u novoj sredini poučavala je u školi, držala vjeronaučne satove u župi, posjećivala sela i pomagala svim nevoljnicima, naročito bolesnicima i siromasima. Zbog svega toga domoroci su je prozvali „Nyaatha“, što na jeziku Kikuyu znači „majka svakog milosrđa i ljubavi“. Irene je koristila svaku prigodu za približavanje evanđelja ljudima, a o Bogu je govorila s radošću i dubokim uvjerenjem. U Gikondiju je osam godina obavljala dužnost poglavarice zajednice Misionarki Gospe Utješiteljice. Pamte se Irenine riječi: „Misionar je osoba koja ima srce za ljubav, ruke za pomaganje i usne za naviještanje.“ O njezinom djelovanju svjedoče i stare pohabane čizme, poznate kao „čizme slave“, u kojima je sestra Irene po svakom vremenu i u svako doba prelazila mnoge kilometre kako bi liječila i spašavala nevoljne sestre i braću. Poznata i kao „anđeo siromaha“, brinući se o oboljelima od kuge i sama se zarazila. Preminula je 31. listopada 1930. u Gikondiju. Papa Franjo proglasio ju je blaženom 23. svibnja 2015. Obred beatfikacije predvodili su u Nyeriju tanzanijski kardinal Polycarp Pengo, nadbiskup Dar-es-Salaama (Tanzanija) i kenijski kardinal John Njue, nadbiskup Nairobija. Bila je to prva beatifikacija u kršćanskoj povijesti Kenije, države u istočnoj Africi. Irenino tijelo počiva u misiji Mathari (Nyeri), a mnogi vjernici na njezinom grobu traže zagovor.

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Blažena Irene Stefani

Slika: Blažena Irene Stefani

Abecedni popis - svetkovine, blagdani, spomendani